El Museu de Lleida presenta al·legacions a Osca per conservar l'art de Sixena

El conseller de Cultura, Lluís Puig, assegura que no vol que tingui ningú la imatge de la Guàrdia Civil entrant en el Museu de Lleida

El consorci s'ha reunit aquest divendres
El consorci s'ha reunit aquest divendres | Europa Press
Redacció
01 de setembre del 2017
Actualitzat a les 19:18h
El conseller de Cultura, Lluís Puig, ha anunciat aquest divendres la decisió del Consorci del Museu de Lleida de presentar al·legacions a l'Audiència d'Osca en el procés iniciat per l'Ajuntament de Sixena (Osca) per reclamar les peces originàries del Monestir d'aquesta localitat amb sentència favorable per a la part aragonesa.

"Els membres del consorci, Generalitat, Ajuntament de Lleida, Bisbat de Lleida, Consell Comarcal del Segrià i la Diputació provincial hem acordat en la reunió del plenari de consorci, celebrada en el Museu de Lleida, presentar les al·legacions amb la intenció de no sotmetre a pressions les comunitats religioses i que no es polititzi el procés", ha afirmat el conseller aquest divendres en roda de premsa en el Museu de Lleida.

Puig, que ha evitat concretar les al·legacions, ha insistit que confia que el conflicte acabi amb un final bo, la qual cosa al seu judici significa que es reconegui la unitat de la col·lecció del museu lleidatà perquè el contrari seria, en la seva opinió, "obrir la caixa dels trons".

"Quina caixa de trons obriria disgregar aquesta col·lecció en la qual hi ha una documentació administrativa de compra ben feta, una autorització del Vaticà i una història del coneixement de l'Estat espanyol dels moviments i trasllats d'aquests objectes", ha dit. En aquest sentit, el conseller de Cultura del Govern ha considerat que seria un dibuix inimaginable i ha afegit: "S'imaginen que Egipte reclamés tombes al museu de Torí?".

Preguntat sobre la insistència de l'Ajuntament de Sixena a demanar a la jutgessa del jutjat que porta el cas que entre la Guàrdia Civil en el Museu de Lleida a agafar les peces, el conseller ha contestat que farà "tot el possible perquè aquesta fotografia no es fa".

"Aquesta imatge que sembla provocar molts nervis de la unitat de la policia entrant en el museu no la volem tenir present en el nostre imaginari ni desitgem que la tingui ningú, ni el jutjat ni les parts aragoneses", ha recalcat.

"Cal anar reconduint aquest procés cap a una normalitat, cap a una tranquil·litat i esperar un final que l'única cosa que faci és augmentar l'estima dels ciutadans al patrimoni cultural", ha insistit.