FiraTàrrega 2017 mostrarà espectacles de 52 companyies nacionals i internacionals

Potenciarà la participació del públic i obrirà amb una obra de 40 hores de durada

Redacció
31 d'agost del 2017
Actualitzat a les 18:03h
Un espectacle de Fira Tàrrega 2016
Un espectacle de Fira Tàrrega 2016 | Àlvar Llobet
La FiraTàrrega 2017, que se celebrarà del dijous 7 al diumenge 10 de setembre, comptarà amb espectacles de 52 companyies. El festival compta amb 765 professionals inscrits i 476 artistes acreditats, dels quals 364 són catalans, 65 són espanyols i els 46 restants són internacionals.

Entre els espectacles, el 55% són de companyies catalanes, el 22% són de la resta d'Espanya i el 18% els realitzaran companyies internacionals. Aquesta edició potenciarà els espectacles que inciten el públic a participar, que és "un dels trets distintius de les arts de carrer", ha afirmat el festival.

Obra de 40 hores

La mostra d'aquest esperit serà en l'espectacle inaugural, "urGENTestimar", que l'artista Ada Vilaró i el científic Josep Perelló han concebut especialment per a Tàrrega amb l'objectiu de "minimitzar, des de l'art i la ciència, les fronteres" que separen les persones, ha explicat el festival. L'obra durarà 40 hores i participaran 400 persones, a més del mateix públic, amb un punt àlgid el divendres a la nit amb una performance final multidisciplinària amb Lídia Pujol, Joan Estrader, Xavi Lloses, Marta Galán i Chris Salter.

"Màtria", de Carla Rovira, tindrà un fort component polític, posant-se a ella mateixa al centre per explicar la història de la seva família que gira entorn de l'afusellament d'un familiar seu el 1939 pel règim franquista.

Col·laboracions internacionals

Aquesta edició tindrà col·laboracions amb artistes de l'Uruguai, després que el director artístic de FiraTàrrega, hagi viatjat a aquest país: l'artista visual Valeria Píriz estrenarà a Espanya "Diez de cada diez", que aborda els feminicidis al seu país, i Pamela Montenegro presentarà 'Experimentación Psicobotánica', un encàrrec de Firatàrrega de fer una performance crítica amb la construcció del canal Segarra-Garrigues.

La col·laboració amb altres països també es donarà en "Ferida", coproduït juntament amb el Festival Imaginarius de Santa Maria de Feira (Portugal) amb tres artistes catalans i tres portuguesos de disciplines diferents dirigits per Julieta Aurora Santos conformant una "peça feta de peces sobre la memòria".

"Pool (no water)" tractarà la fragilitat de l'amistat, l'enveja, l'èxit i el significat de l'art; "The Meeting Point" farà coreografies amb un cec, i els catalans Insectotròpics faran un viatge poètic amb un escenari en 360 graus en "The legend of Burning Man".

En "Bologna: Pasolini" la companyia de dansa La Veronal recrearà l'assassinat del cineasta; les holandeses Woest demanaran empatia a l'espectador en "Lucky shots", i en "Hamlet entre todos" els espectadors podran participar en la creació d'aquesta obra.

La part festiva vindrà de la mà de "Silence!" dels francesos Les Commandos Percu, un espectacle itinerant de percussió i pirotècnia, al costat del concert-espectacle "El mundo por montera" de l'asturià Rodrigo Cuevas que revisarà el folk "fent saltar per l'aire la continència de la correcció", i "Odissea'80", que transportarà a l'Espanya dels anys 80. Entre els espectacles infantils hi haurà un en el qual els propis nens aniran construint un jardí, de Calamar Teatro, i també faran tallers de danses urbanes i de lindy hop.