Tot el que sabem i el que no sabem dels atemptats a Barcelona i Cambrils

Els atacs els reivindica Estat Islàmic i commocionen la societat catalana | En total, hi ha 15 morts i més d'un centenar de ferits

Esteve Plantada / Sara González
21 d'agost del 2017
Actualitzat a les 16:22h
Mapa dels fets de l'atemptat terrorista a Barcelona
Mapa dels fets de l'atemptat terrorista a Barcelona | Guillem Bellafont
 
El que sabem dels atacs a Barcelona i Cambrils
- La furgoneta va entrar des del carrer Pelai a la Rambla, fent esses i a molta velocitat. El vehicle va aturar-se després de fer un recorregut de 600 metres, sobre el mosaic de Joan Miró, molt proper al Liceu i la Boqueria.
- El conductor de la furgoneta era Younes Abouyaaqoub. Hores d'ara està en recerca i captura. Els Mossos demanen la col·laboració ciutadana per trobar l'autor de l'atemptat a Barcelona. "És perillós i podria anar armat", avisa la policia catalana.
- Estat Islàmic va confirmar l'autoria de l'atemptat terrorista a Barcelona i Cambrils.
- Les 15 víctimes mortals dels atemptats ja han estat identificades: 13 per l'atemptat de la Rambla, una altra de Cambrils i una altra a l'aparcament de Zona Universitària. Set són dones i vuit homes, dos d'ells nens. Sis de nacionalitat espanyola, quatre d'elles amb residència a Catalunya (dos a Rubí, un a Sant Hipòlit de Voltregà i un a Vilafranca del Penedès), tres italianes, dos portugueses, un belga, un nord-americà, un canadenc i un amb doble nacionalitat britànica i australiana.
- Les víctimes i ferits són de 35 nacionalitats diferents.
- Els Mossos d'Esquadra van abatre els cinc presumptes terroristes de l'atemptat a Cambrils, que es va produir hores després de l'atac a Barcelona. Els explosius que portaven eren falsos.
L'imam de Ripoll, Es Satty, era el líder de la cèl·lula i és un dels morts a Alcanar.
- Hi ha 12 persones implicades en els atemptats: cinc han estat abatudes a Cambrils; 4 detinguts; i tres identificats però no detinguts. D'aquests 3, dos podrien ser les víctimes trobades a Alcanar. Un dels detinguts és Driss Oukabir, germà del presumpte autor de l'atemptat.
- Els quatre detinguts: són tres individus de nacionalitat marroquina i una de la nacionalitat espanyola. Cap té antecedents per terrorisme.
- Els Mossos van vincular les explosions a Alcanar amb l'atemptat de Barcelona. La policia creu que les explosions van obligar els terroristes a buscar un pla B.
- Les intencions dels terroristes eren fer explotar una furgoneta al centre de la capital catalana.
- Hi ha tres furgonetes implicades, les tres de lloguer. 
- La segona furgoneta, amb matrícula 7082-JWD, va ser trobada a prop del Burger King de Vic.
- A Ripoll ja s'han fet escorcollls durant tot el cap de setmana i algunes detencions.

 
El que no sabem dels atacs a Barcelona i Cambrils
- La investigació està centrada en la identificació de les persones que van actuar a Alcanar, dels abatuts a Cambrils i de qui va llogar tres vehicles, que ja estan sent investigats.
- Els Mossos no donen per desarticulada la cèl·lula.
- Els Mossos parlen de 12 persones implicades, pràcticament totes identificades.
- La policia està buscant possibles còmplices.