El president de l'Aragó assegura que el conflicte de Sixena és «el primer acte de rebel·lió» de la Generalitat

Javier Lambán considera que la negativa del Govern de lliurar les obres és una "metàfora" de l'actitud de la Generalitat i dels independentistes catalans cap a "Espanya, l'estat de dret i la llei"

Redacció
02 d'agost del 2017
Actualitzat a les 16:33h
El president aragonès Javier Lambán
El president aragonès Javier Lambán | Europa Press

El president del govern de l'Aragó, Javier Lambán, ha exigit aquest dimecres a la jutgessa que instrueix el litigi per l'art que prengui una decisió que permeti que les 44 obres del Museu de Lleida arribin al Monestir de Sixena. "En la mateixa interlocutòria hi ha implícita l'actuació que s'ha de tenir amb responsables de la decisió. Sobren més decisions i més moviments que els que ja estan sobre la taula", ha reiterat en una visita a Expo Zaragoza Empresarial.

En aquest sentit, qualifica la decisió de la Generalitat de no lliurar les peces com el "primer acte de rebel·lió enfront a l'estat de dret", una "metàfora" de l'actitud de la Generalitat i dels independentistes catalans –"no Catalunya ni els catalans", ha precisat- cap a "Espanya, l'estat de dret i la llei".
 

Imatge de la plataforma defensat la unitat de la col·lecció Foto: ACN


Una interlocutòria del Jutjat d'Osca fixava el 31 de juliol passat com a data límit perquè la Generalitat lliurés les 44 obres d'art del Museu de Lleida, però el Govern ja va anunciar que no les entregaria perquè no es complien els requisits judicials "ni jurídics ni físics" per procedir al trasllat. A més, reitera que no hi ha cap sentència ferma.

En aquest sentit, Lambán ha criticat que el "problema" per al retorn dels bens depèn d'una decisió judicial que "no acaba d'arribar" i, davant d'això, ha reclamat a la jutgessa que prengui decisions per complir una sentència judicial que considera "ferma". Segons el president aragonès, el conflicte per l'art no només afecta al patrimoni de l'Aragó sinó al conjunt de l'estat de dret, la democràcia i el compliment de la llei.

Aquest dilluns un equip del govern d'Aragó, encapçalat pel director general de Cultura i Patrimoni aragonès, Nacho Escuín, i integrat per una vintena de tècnics, es va desplaçar fins al Monestir de Sixena per esperar l'arribada de les peces que són al Museu de Lleida. L'operatiu va arribar al monestir a primera hora del matí i s'hi va estat fins les deu de la nit per si finalment s'acabava duent a terme el trasllat dels béns, un fet que no va succeir.