Lluís Puig: «Per voluntat nostra, les peces no sortiran del Museu de Lleida»

El conseller de Cultura insisteix que el posicionament és "clar" i "rotund" perquè no pot incomplir la Llei de Patrimoni Cultural

Redacció
31 de juliol del 2017
Actualitzat a les 17:20h
Lluís Puig, conseller de Cultura
Lluís Puig, conseller de Cultura | ACN
El conseller de Cultura, Lluís Puig, ha reiterat la voluntat manifesta del Govern de mantenir al Museu de Lleida les 44 obres d'art en litigi amb l'Aragó. El termini fixat pel Jutjat d'Osca per enviar a Sixena els bens expira aquest dilluns, però el Govern argumenta que no s'han resolt els recursos pendents ni hi ha una sentència en ferm. Davant d'això, garanteix que les peces "no sortiran" per voluntat pròpia del Museu de Lleida ni les pintures murals del MNAC mentre sigui conseller. "Volem esgotar tots els camins que ens segueixin aportant un sentiment de justícia en la nostra defensa", ha esgrimit Puig en una entrevista amb l'ACN. En aquest sentit, ha insistit que el posicionament és "clar" i "rotund" i ha defensat que no poden incomplir la Llei de Patrimoni Cultural.
 
En aquest sentit, ha esgrimit que no busquen "aixecar polseguera" ni als jutjats, ni amb el govern de l'Aragó ni amb l'Ajuntament de Sixena sinó que volen conduir el procés d'una forma "tranquil·la i educada". "És un problema massa llarg, no havia d'haver durar tant i les coses no s'han portat prou bé", ha insistit.

Preguntat sobre la possibilitat que la policia entri al museu lleidatà per endur-se les peces aquest dimarts, Puig ha qualificat l'eventual situació de "molt estranya" i "fora de lloc" i afegeix que el trasllat de bens l'han de fer professionals experts.

Quant a les pintures murals del MNAC, sobre les quals també pesa una execució provisional de sentència, no només ha esgrimit arguments jurídics sinó també tècnics. "És un veritable atemptat contra les obres d'art. En criteris de conservació no es pot ni plantejar", ha asseverat.

Així, el conseller de cultura ha explicat que l'art i el patrimoni cultural al món està repartit per motius històrics diversos. "Si posem una mirada de llarga perspectiva moltes s'han pogut conservar i no han desaparegut precisament per aquests motius", ha precisat, i recorda que ningú ha situat el qüestió altres obres d'art també de Sixena que estan en equipaments de l'Estat.

Davant d'això, ha lamentat a l'ACN les "amenaces" i els requeriments judicials que ha rebut el Govern perquè assegura que són "gent d'odre". Amb tot, ha precisat que ja n'era "conscient" quan va acceptar el càrrec de conseller. "L'enteresa d'entomar aquesta responsabilitat ho incloïa. No afluixarem en allò que ens sentim amb una raó tranquil·la i justa", ha conclòs.

Polèmiques anticatalanistes que "aixequen" vots

El conseller de Cultura ha lamentat que les "polèmiques anticatalanistes" tradicionalment han "anat bé" a alguns partits, que han "aixecar vots" gràcies a enfrontaments entre territoris. "No aporta res de bo per cap de les bandes perquè de Sixena a Lleida i haurà els mateixos quilòmetres ara que d'aquí uns anys", ha precisat.

En aquesta línia, ha constatat la necessitat que l'Estat faci "pedagogia" sobre la "pluriculturalitat" de la península "sense aixecar pols" i considera paradoxal la "celeritat" del govern espanyol a l'hora de trobar recursos financers per condicionar el Monestir de Sixena.

"Ens alegra que el ministeri de Cultura es mostri sensible a ajudar a tot arreu on hi ha necessitat per vetllar per la protecció patrimoni, perquè els museus del nostre país també estan necessitats de millores tècniques. Esperem que aquesta sensibilitat s'escampi", ha reblat.