Sixena creu que les obres de Lleida retornaran al monestir però no confia que sigui de manera imminent

L'alcalde de la localitat assegura que potser trigaran un mes o dos

Imatge de l'alcalde de Vilanova de Sixena
Imatge de l'alcalde de Vilanova de Sixena | Europa Press
Redacció
31 de juliol del 2017
Actualitzat a les 15:27h
L'alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, ha considerat aquest dilluns que "ens costarà un mes o dos més", però ha confiat que acabaran tornant al seu lloc d'origen els 44 béns d'art sacre propietat del Monestir d'aquesta localitat i que romanen en el Museu de Lleida. Un equip de tècnics del Govern d'Aragó, de la direcció general de Cultura i Patrimoni i dels museus d'Osca i Saragossa, es troben des de les 8.00 hores d'aquest dilluns en el Reial Monestir de Sixena en espera que la Generalitat compleixi amb la sentència i el mandat judicial i lliuri els 44 béns retinguts a Lleida.

El dispositiu, liderat pel director general de Cultura i Patrimoni, Nacho Escuín, estarà en Sixena fins a les 22.00h, hora límit marcada per la titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d'Osca per a la devolució d'aquests béns. L'alcalde ha assegurat que confia en la Justícia, al·legant que des que es va iniciar el procediment judicial per recuperar els béns del Monestir de Sixena "solament hem tingut bones notícies", encara que ha indicat que no té esperances que la Generalitat compleixi amb el mandat judicial i retorni aquest dilluns les peces d'art.

"No entregaran res i fins i tot sóc més pessimista i crec que que la titular del Jutjat de Primera Instància d'Osca tampoc ordenarà que vagin les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat" com ha sol·licitat l'Executiu aragonès.De fet, a Sixena s'han desplaçat 20 tècnics del Govern autonòmic per rebre les peces o desplaçar-se al Museu de Lleida en el cas que la jutgessa autoritzi l'entrada amb l'auxili de les forces de seguretat.

"Igual són coses meves, però crec que que la jutgessa no té el suport de l'Audiència Provincial d'Osca", ha estimat l'alcalde, en advertir que malgrat que la magistrada va dictar la sentència que obliga a retornar els béns el 8 d'abril del 2015, "han passat dos anys i tres mesos i l'Audiència encara no s'ha pronunciat" i ha admès a tràmit, a més, la petició del Consorci del Museu de Lleida perquè entri a formar part de la causa, a pesar que "el patronat no pinta res en aquesta defensa".

Potser "costi una mica més", però "estic tranquil", ha insistit Salillas, en detallar que el matí ha transcorregut "molt tranquil" en el municipi i espera que alguns veïns s'apropin a la tarda fins al monestir. "Per avui i demà veig complicat" que la Generalitat es decideixi a retornar els béns, encara que "si m'equivoqués m'alegraria", ha comentat, per opinar que "això es dilatarà una mica més perquè tenim el mes d'agost per endavant". En tot cas, "la sentència és molt clara i no tenen ni una escletxa per on entrar, perquè no hi és".

L'alcalde ha advertit que "les vendes de les peces no van existir, els justificants de pagament no van aparèixer, els permisos eclesiàstics van ser un frau i els permisos civils no existien". Així mateix, van declarar aquestes obres com a patrimoni català tot i que ja estaven catalogades en el conjunt del monument nacional del monestir, en aquest procés hi ha hagut "moltes irregularitats comeses pel Govern català i en el jutjat ja ho hem demostrat".