L'Alta Ribagorça tanca la temporada de falles després de rebre uns 20.000 visitants

L'última baixada es farà aquest dissabte a la nit al poble de Llesp

Redacció
22 de juliol del 2017
Actualitzat a la 13:47h
Imatge de les falles
Imatge de les falles | Arxiu
A Llesp, a l'Alta Ribagorça, es tanca aquest dissabte a la nit la temporada de falles al Pirineu, la segona des que les festes del foc dels solstici d’estiu tenen el reconeixement de patrimoni immaterial de la Humanitat. La comarca concentra deu de les 16 poblacions catalanes amb tradició fallaire. La primera baixada es va fer el 17 de juny a Durro, a la Vall de Boí, i des d'aleshores han passat per l'Alta Ribagorça uns 20.000 visitants atrets per la festa, segons càlculs del Consell Comarcal.

Tant des del Consell com des de l'Ajuntament de la Vall de Boí asseguren que els turistes s'han mantingut o fins i tot incrementat respecte l'any passat, per tant, constaten que l'èxit de la repercussió que va tenir la declaració de la UNESCO "no va ser una flor d'estiu". A més, també valoren molt positivament les mesures que s'han pres per facilitar la mobilitat, amb més pàrquings i un servei de taxi per atansar els visitants fins als pobles. Pel que fa al nombre de fallaires, s'ha arribat als 1.800, amb rècord de participants a Vilaller i Pont de Suert, on van baixar les falles unes 400 persones. 

Segons el Consell Comarcal, la popularitat de la festa ha permès tornar a penjar el cartell de ple als establiments turístics, especialment als nuclis de la Vall de Boí, que han registrat un nivell d'ocupació durant cada cap de setmana d'entre el 90 i 100%, tal com es preveia a l'inici de la temporada. 

El president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, ha destacat el fort revulsiu econòmic que les falles suposen en els municipis de la comarca i que s'ha vist reforçat després del reconeixement com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. "La massiva afluència de visitants registrada aquests dies a la comarca garanteix un impacte altament positiu en el nostre sector econòmic, a tots els nivells, ja que a més d'incrementar els registres d'allotjament i la despesa turística, també contribueix a captar i fidelitzar futures estades al territori", ha explicat Farrero.

També remarca que l'adequació de les zones d'aparcament, el servei de taxi o el bus jove han ajudat a la mobilitat territorial i a descongestionar uns nuclis que tenen poca capacitat per absorbir tanta afluència de visitants. En aquest sentit, l'alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, també s'ha mostrat molt satisfet de les millores en la logística de la festa i ha apuntat que l'objectiu per a l'any que ve és ampliar el pàrquing de Boí, on les falles se celebren la nit de Sant Joan. "Amb això ja podrem assumir d'una manera molt correcta tots els visitants que venen a veure l'espectacle", ha dit. Perelada també ha destacat la bona col·laboració amb els Mossos d'Esquadra per ordenar la mobilitat.

Una festa mil·lenària 

Les falles són una tradició que a cada municipi on se celebra es viu diferent. Actualment la tradició fallaire se celebra a 63 municipis de Catalunya, Andorra, França i la resta de l'estat espanyol. Dels 16 municipis catalans que ho celebren 10 són a l'Alta Ribagorça. 

Cada falla té un pes d'aproximadament 20 quilos. La baixada s'inicia des d'’un lloc elevat de la muntanya, el faro, visible des del poble, on hi ha plantat un pi on s'encenen les falles abans de començar el descens. Les torxes baixen recolzades a les espatlles dels fallaires pels camins tradicionals fins a arribar a les places dels pobles, on es llancen a la foguera. 

Les festes del foc del solstici d'estiu van ser declarades patrimoni cultural immaterial per la UNESCO l'1 de desembre de 2015. 

"Camins de Foc"

Els visitants de l'Alta Ribagorça han pogut disposar aquest any d'un fulletó informatiu dels 'Camins de Foc', una iniciativa que es va estrenar l'any passat. Es tracta de 10 itineraris pels pobles fallaires que ressegueixen els camins per on s'encenen i baixen les torxes. Són uns recorreguts que es poden fer durant tot l'any i que estan adreçats a tots els públics. La intenció és que els visitants coneguin la història de les falles, gaudeixin de la natura i es preservi la tradició.

El president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça ha explicat que un dels reptes pel pròxim any és ampliar la senyalització d'aquests camins amb plafons informatius als faros on s'expliqui l'entorn, la tradició i les característiques pròpies de la festa a cada poble.