La Crida sol·licita una inspecció de treball per detectar empreses amb temporers sense allotjament

La formació assenyala les empreses de treball temporal com a responsables de la precarietat dels treballadors

Una noia posa enganxines a la porta de l'oficina de Randstad a Lleida
Una noia posa enganxines a la porta de l'oficina de Randstad a Lleida | ACN
Redacció
05 de juliol del 2017
Actualitzat a les 18:19h
La Crida per Lleida -CUP ha denunciat aquest dimecres que les empreses de treball temporal (ETTs), responsables de gran part de la contractació de temporers per a la campanya de la fruita, no compleixen amb l'obligació de garantir allotjament a les persones contractades, incomplint el conveni col·lectiu agropecuari de Catalunya 2015-2017. Calculen que 2.000 dels 24.000 temporers que treballen a la campanya de la fruita a la demarcació de Lleida, dormen al carrer. Segons la formació, companyies com Randstad "són el màxim exponent de l'explotació i precarietat dels temporers i no informen sobre els drets del sector agrari".

És per això que la formació s'ha concentrat amb una pancarta davant l'oficina que l'empresa té a la rambla Ferran de Lleida per mostrar el seu rebuig per aquestes pràctiques. La Crida-CUP va registrar aquest dimarts una demanda a la Inspecció de Treball perquè es detecti quins empresaris tenen contractats més de 150 temporers sense allotjament.

La Crida demana que es disposin les sancions pertinents i que s'allotgin en condicions dignes aquestes persones. A més, el negoci de les empreses de treball temporal, afegeixen, es basa en retenir part del salari contractat del treballador, i algunes es queden fins a un euro dels cinc que poden guanyar els temporers a l'hora, una pràctica que, tot i no ser il·legal, la consideren "abusiva".

Molts d'aquests treballadors, expliquen, estan empadronats a poblacions d'Andalusia i del País Valencià, contractats per empreses temporals en les seves comunitats autònomes, o bé han realitzat el contracte un cop arribats a Lleida amb empresaris agraris de la comarca del Segrià o amb empreses de treball temporal de la ciutat.

La formació denuncia que des de començaments de juny i fins al 4 de juliol hi ha a la ciutat de Lleida unes 70 persones en situació de sense llar dormint als carrers, segons fonts pròximes al pla d'atenció de la Paeria. La Crida ha constatat que són treballadors temporers de la campanya agrària de la fruita, amb contractes signats, en la majoria dels casos amb empreses de treball temporal i que no se'ls ha ofert allotjament. La formació ha comprovat que molts d'ells dormen al carrer davant l'alberg Jericó, a l'estació d'Autobusos, a l'estació de tren o als Camps Elisis de Lleida.

La formació també comptabilitza que hi ha unes 80 persones en la mateixa condició de treballadors contractats per la campanya agrària de la fruita del Segrià que dormen a l'alberg privat Jericó. Aquests treballadors, denuncien, són allotjats en qualitat de sense sostre, perquè els contractants no faciliten l'allotjament.