Què hem de fer si ens trobem de cara amb un ós?

El projecte Piroslife recorda les pautes de comportament per si ens movem per territori de l'ós

Redacció
28 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:13h
Un ós captat a Boavi l'any 2014
Un ós captat a Boavi l'any 2014 | Piroslife
El projecte Piroslife ha recordat una sèrie de recomanacions a tenir en compte si, en un moment determinat, ens trobem de cara amb un ós. L'entitat assegura que l'ós és una espècie molt tímida i que és difícil topar-se amb un exemplar, ja que detecten els humans a una gran distància gràcies al seu olfacte i els veuen com una amenaça. No obstant, avisa que es poden produir trobades.

Els óssos només ataquen quan es veuen amenaçats o sorpresos. Per aquest motiu, quan ens movem per territori de l'ós és important fer-nos notar parlant amb veu alta, caminant tranquil·lament i estant atents al nostre voltant, sense sortir dels senders senyalitzats. Si anem amb gos és important que vagi lligat o controlat al nostre costat.

I si ens trobem un ós?

Si tot i la baixa probabilitat finalment ens trobem amb un ós, és important conèixer les millors pautes de comportament:

· Si ell no ens ha detectat, el millor és retirar-nos a poc a poc sense córrer i sense alertar-lo.

· No hem d'obstaculitzar mai el seu camí ni les seves possibles vies de fugida.

· Si ens ha detectat hem de conservar la calma, parlar suaument i allunyar-nos a poc a poc mostrant que no som un perill per a ell. Mai hem de cridar ni amenaçar-lo.

· Si es tracta d'una femella amb cries mai ens hem de posar entre la mare i les cries.

· Si veiem l'ós a una distància segura, gaudim de l'observació i no intentem en cap cas apropar-nos-hi per fer fotos o veure'l millor. Sempre ens hem de mantenir a distància.

· Mantenir la calma és el més important.