La Paeria va anul·lar multes a un establiment de Lleida per valor de més de 8.000 euros

Un regidor de l'equip de govern va evitar la pèrdua de tres punts gràcies a la prescipricó | Un membre de la judicatura només ha pagat la meitat de les multes rebudes en els darrers i un popular advocat no s'ha gastat ni un euro tot i tenir-ne una cinquantena, segons la denúncia del Comú| Un conegut diari al·lega "robatoris" i "canvis de noms" per evitar els pagaments

29 de juny del 2017
Actualitzat a les 12:59h
Imatge d'un parquímetre a la ciutat de Lleida
Imatge d'un parquímetre a la ciutat de Lleida | Àlvar Llobet
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, assegurava el passat diumenge que ell havia complert amb tots els tràmits legals per pagar les multes que li havien imposat en els darrers anys. El Paer en cap es desmarcava, d'aquesta manera, de la denúncia presentada pel Comú de Lleida, que assegura que l'executiu local ha perdonat multes, entre el 2005 i el 2016, a institucions, càrrecs electes i empreses, una afirmació que ha acabat a la taula de la Fiscalia, de l'Oficina Antifrau i del Consell General del Poder Judicial en forma de denúncia per "prevaricació, malversació i tractes de favor". L'alcalde ha presentat proves de les seves praxis a l'hora de pagar les multes, però li seria més complicat defensar la tirallonga de casos que apareix en la demanda dels comuns a la qual ha tingut accés NacióLleida en exclusiva.

Més de 8.000 euros de multes sense pagar

​La denúncia, gestionada per l'advocat Josep Jover i presentada pel regidor Carlos González, posa negre sobre blanc una seixantena de casos de presumptes tractes de favor per part del govern local a regidors, organismes públics i empreses, alhora que recorda que hi havia gent a la ciutat que "presumia" que la Paeria els hi perdonava les multes. Un dels casos que s'apunten a la denúncia és el d'un negoci (un restaurant "freqüentat per Àngel Ros", segons s'indica a la demanda) que ha rebut en els darrers anys un total de 176 sancions de trànsit de les quals se n'han pagat la meitat. Tota la resta han estat anul·lades, un fet que suposa un estalvi concret per l'establiment de 8.210 euros.

Un alt càrrec de la judicatura a Lleida ha deixat de pagar la meitat de les multes i un conegut advocat lleidatà, no s'ha gastat res tot i tenir-ne una cinquantena, segons la denúncia


​Les desenes de multes acumulades per aquest restaurant i que mai no s'han pagat es repeteixen en una quantitat similar en el cas d'un alt membre de la judicatura a Lleida, a qui li han imposat un total de 128 sancions i de les quals 59 han quedat sense pagar. Els motius, diversos; "No informe Eysa", "prescripció", "anul·lació" o "extemporani Eys", una argumentació que ha evitat durant anys que el sancionat aboni desenes de multes que van dels 40 als 200 euros. Aquests mateixos imports haurien d'haver estat coberts també per un dels advocats de la Paeria i que ha treballat estretament amb l'alcalde de Lleida. La querella dels comuns aporta tres llistats "amb nombroses multes que cap figura com a pagada". El lletrat carrega amb 48 expedients sancionadors que, d'acord amb el que diu la demanda, no han estat abonats.

Es perdonen retirades de punts i s'argumenten "robatoris" per no pagar multes

​A la llista dels comuns també s'hi troben carpetes de diversos regidors de l'actual equip de govern de la Paeria. Un d'ells té una "motxilla" d'11 multes, de les quals n'ha deixat de pagar quatre, entre elles una sanció tipificada com a greu per parlar amb el telèfon mòbil mentre conduïa pel carrer General Brito de la ciutat i que comportava la retirada de tres punts del carnet. En aquell cas, la multa va quedar prescrita.

Dos altres edils socialistes també han deixat de pagar multes, en ambdós casos, la meitat de les que han rebut en els darrers anys. En un d'aquests documents, la sanció queda sense efecte gràcies a la presumpta intervenció de l'alcalde, un extrem que es deriva en veure que el motiu que hi figura en l'expedient de la multa hi apareix "Autorització Alca". L'advocat Jover va apuntar la setmana passada directament a Ros com a responsable de retirar algunes dels expedients sancionadors rebuts pels regidors del consistori.

Un diari lleidatà ha deixat de pagar desenes de multes al·legant "robatoris" i "canvi de nom"


​La premsa lleidatana també ha deixat de pagar multes, en concret un conegut diari de la demarcació. Segons els documents als que ha tingut accés NacióLleida, aquest rotatiu ha rebut en els darrers anys 96 sancions, de les quals 37 han estat eximides de pagament. La peculiaritat en aquest cas es troba en els motius que obren la porta a no abonar els imports. "Canvi de nom" i "robatori" són les raons que més apareixen en els expedients sancionadors i que, de facto, suposen que les obligacions de pagament acabin dormint el son dels justos en un calaix de la Paeria que també acumula, presumptament, sancions prescrites d'un veterà diputat al Congrés dels diputats de Madrid i d'una familiar seu. El polític deixa de pagar 9 de 19 multes mentre que a ella se li anul·len 10 sancions de les 24 que la Guàrdia Urbana li imposa.

​Algunes grans empreses lleidatanes també han rebut els presumptes favors del govern de la Paeria, en concret dues; una coneguda constructora, que ha deixat d'abonar la meitat de les sancions, 71, i una potent firma molt coneguda arreu de Catalunya que no ha abonat el 40%de les multes.

La Paeria nega tractes de favor

​Des del govern de la Paeria es nega que durant els anys de mandat d'Àngel Ros hi hagin hagut tractes de favor en aquesta qüestió. La regidora de Seguretat Ciutadana, Sara Mestres, va indicar que l'executiu està tranquil en relació a la denuncia feta pel Comú de Lleida, alhora que va explicar que des del consistori s'han fet els tràmits de manera correcta en tots els expedients.