Professors de la UdL es rebel·len contra el rector i demanen una rectificació sobre el referèndum

Una cinquantena de docents creu que el consell de govern no té prou representativitat per prendre la decisió i esperen sumar adhesions entre la comunitat universitària

Redacció
26 de juny del 2017
Actualitzat a les 18:37h
Imatge de la UdL
Imatge de la UdL | Arxiu
Una cinquantena de professors de la Universitat de Lleida (UdL) estan preparant un manifest que presentaran aquesta setmana per demanar al rector Roberto Fernández que reconsideri la decisió adoptada pel consell de govern de no donar suport al referèndum d'independència del proper 1 d'octubre. Segons una de les impulsores del text, la professora d'Història Contemporània, Antonieta Jarne, serà un "document de mínims", que permetrà adhesions de tota la comunitat universitària i que es fa amb la voluntat de "fer visible que el consell de govern va prendre una decisió que no representa a la UdL". Paral·lelament, des del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) també està previst que aquesta setmana es demani formalment al rector la convocatòria d'una consulta a tota la comunitat universitària sobre el paper de la UdL en el referèndum.
 
Segons Jarne el manifest que presentaran aquesta setmana una cinquantena de professors de la UdL neix per fer visible que hi ha "sensibilitats diferents" més enllà dels "incondicionals" del rector Roberto Fernández. Jarne ha criticat que només amb la decisió presa pel consell de govern la UdL hagi quedat al marge de l'adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum i considera que hauria de ser en un altre òrgan, com el Claustre, on hi ha una representativitat més àmplia, on s'hauria de de debatre aquesta qüestió.

La professora d'Història Contemporània ha explicat que la idea de fer el manifest es va començar a treballar després de la votació del passat 15 de juny al consell de govern on es va rebutjar l'adhesió de la UdL al Pacte Nacional pel Referèndum per 19 vots en contra i 9 a favor. En qualsevol cas, Jarne ha descrit el text que estan consensuant entre la cinquantena de professors que rebutgen el posicionament del consell de govern. Jarne ha afegit que de moment el que volen és fer visible aquest malestar i intentar buscar una sortida al rebuig de la universitat al referèndum. Cal recordar que la de Lleida és l'única universitat catalana que no s'ha adherit al Pacte Nacional i Jarne ha remarcat que sense anar més lluny, la setmana passada, la Universitat de Girona s'hi va adherir a través de votació en el claustre.

Paral·lelament, des del SEPC, el seu portaveu, Llibert Rexach ha explicat que ja fa dies que s'estan fent trobades i intercanvis de correus electrònics entre estudiants, professors i membres del PAS per mirar de buscar el "major consens possible" en vers aquesta qüestió. El sindicat considera que la decisió final sobre l'adhesió o no al Pacte Nacional pel Referèndum l'ha de prendre tota la comunitat universitària i és per això, que també aquesta setmana, demanaran formalment al rector que es faci una consulta al respecte. Com a alternativa, Llibert també ha plantejar la convocatòria urgent i extraordinària del Claustre per tal que es debati amb més representativitat.