El foc de les falles i les fogueres, el gran protagonista de la nit de Sant Joan

Poblacions com Alins, Isil, Espot o la Guingueta d'Àneu celebren avui la tradicional baixada de falles | La 28a Xollada d'Auvelles amb Tisora, la cita principal de la revetlla de Sort

El foc és el gran protagonista d'aquesta nit
El foc és el gran protagonista d'aquesta nit | ACN
Redacció
23 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:12h
Si la festivitat de Sant Joan és considerada com a màgica en qualsevol punt del territori català, al Pallars la celebració d'una de les nits més curtes de l'any adopta un sentit especial. Les principals culpables d'aquest fet són les baixades de falles, que antigament estaven relacionades amb el culte primitiu que es feia per agrair als déus l'èxit de les collites, la fecunditat i l'arribada del bon temps just en el solstici d'estiu. 

El ritual col·lectiu de les falles arriba al seu punt àlgid la nit de Sant Joan, convertit en un important atractiu turístic del territori. Si a la Pobla de Segur ja es van celebrar el passat dia 17, aquesta nit li toca el torn a Isil, Alins, Espot o la Guingueta d'Àneu. Enguany, com l'any passat, s'hi ha de sumar la particularitat de la declaració de les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco, un fet que pot aportar més visitants i que les converteix en unes de les més importants de la història.

Les Falles d'Isil són les més importants, una cerimònia d'origen ancestral declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional el juny de 2010. És una festa de culte al foc en la que es baixen per la muntanya troncs encesos fins al centre del poble, on espera la falla major a la Plaça. Finalment tenen lloc a la plaça, al voltant de la falla gran, les danses tradicionals recuperades el 1993: la marxa dels fallaires, el ball de bastons, el Ball Pla i la Bolangera. Per a la gent d'Isil, la nit del 23 de juny és sens dubte la més important de l'any i atrau fins al poble milers de visitants que s'acosten per viure l'espectacularitat i la màgia de les Falles. 
 
On també tindrà lloc aquesta tradició és al poble d'Alins, que també aplega un gran nombre de visitants. L'Ajuntament preveu que hi arribin fins a 3.000 persones, fet que ha portat els hotels i allotjaments ha penjar el cartell de complert. En aquesta població, les falles es baixen en dos descensos simultanis. El que es fa des del turó de Sant Quirc d'Alins és obert a tothom i hi baixaran fins a 250 falles guiats per 25 fallaires de l'Associació de Fallaires. L'altre descens es des del Botanal, on baixaran un grup de 50 fallaires experimentats.
 
28ª Xollada d'Auvelles amb Tisora a Sort
 
Un altre dels actes destacats d'aquest Sant Joan és la nova edició de la tradicional Xollada d'Auvelles amb Tisora de Sort. Aquest esdeveniment de recuperació i difusió d'un ofici antic i tradicional ha esdevingut una cita ineludible de la diada de Sant Joan a les contrades pallareses. Una prova d'aquesta consolidació és que enguany se celebra la 28a edició. La Xollada d'Auvelles té el seu orígen en l'activitat ramadera de La Vall d'Àssua i el Batlliu, que són avui en dia un dels grans escenaris del món ramader pirinenc, amb 12 ramats actius en només 9 pobles.
 

La xollada d'auvelles, cita inaludible a Sort Foto: Ajuntament de Sort

 
La jornada, que comptarà també amb una fira de productes artesans, estarà amenitzada per per cantaires de la Banda del Peirot, que interpretaran cançons típiques d'aquesta festa i recuperades de la memòria popular. Les xolladores d'honor d'aquesta edició seran la diputada de Junts pel Sí al Parlament de Catalunya Carmina Castellví i la senadora d'ERC Anna Azamar. A més, una de les novetats de l'edició d'aquest any és l'inici d'un cicle de projeccions audiovisuals per commemorar el desè aniversari de l'espai cultural de la presó-museu Camí de la Llibertat. 

Revetlles populars

Per la nit de Sant Joan tampoc hi poden faltar les revetlles populars en la gran majoria dels municipis pallaresos. A Tremp, l'associació juvenil t25620, que agafa el relleu del Gat Jove, i la Comissió de Festes organitzen un any més la revetlla de Sant Joan, amb sopar i festa populars que comptarà enguany amb les actuacions de Cristian Andor, Martin's deejay i Genix. Aquest any, a més, es torna a celebrar la festa Holi, que tindrà lloc a la pista del Pinell de dos quarts de sis de la tarda a dos quarts de nou del vespre. 
 

Consulta el programa de la 28a Xollada d'Auvelles amb tisora de Sort