Els pastissers lleidatans confien que la venda de coques de Sant Joan augmenti un 7%

Calculen que a la demarcació es poden vendre unes 355.000 coques

Coca de Sant Joan
Coca de Sant Joan | ACN
Redacció
21 de juny del 2017
Actualitzat el 22 de juny a les 0:20h
El Gremi de Forners de les Terres de Lleida encara la campanya de Sant Joan amb bones perspectives i amb la previsió d'incrementar les vendes entorn d'un 7% respecte a l'any passat. En concret, els forners lleidatans esperen comercialitzar aquests dies 195.000 coques dolces i unes altres 160.000 de recapte. Pel que fa a les dolces, les més sol·licitades seguiran sent les de crema i les de fruites, tot i que cada cop creix més el client que demanda unes coques més elaborades com ara les farcides amb nata o crema cremada.

El president dels forners lleidatans, Manel Llaràs, atribueix aquest augment de vendes al fet que la revetlla s'escaigui en divendres, "el dia més fort pels forners i amb més afluència de consumidors". En aquest sentit, confia que els lleidatans compraran igualment les coques a la demarcació tot i que puguin marxar uns dies fora, mentre la majoria dels visitants que vinguin a passar uns dies al territori optaran per comprar les coques als forns lleidatans, segons Llaràs.

El Gremi de Forners de les Terres de Lleida aposta en aquesta campanya per potenciar l'ús de productes de proximitat en les elaboracions de les tradicionals coques de Sant Joan, tant dolces com salades. D'altra banda, Llaràs denuncia "l'abús que fa la gran distribució aprofitant les diferents diades per treure'n un rendiment", posant a la venda coques d'altres tipus o formats que "res tenen a veure amb les tradicionals coques de Sant Joan però que comercialitzen aquests dies sota aquesta denominació".

​Els catalans menjaran prop 1,7 milions de coques

Els catalans menjaran aquest any prop d'1,7 milions de coques artesanes de Sant Joan, una xifra un 1,5% superior a la de l'any anterior. El president del Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província, Elies Miró, explica que l'1,5% representa un "repunt tímid", però ho valoren molt positivament i, de fet, reforça la tendència dels últims darrers tres anys. Tot i això, ha admès que serà complicat que les xifres tornin als nivells anteriors de la crisi. Pel que fa a les més venudes, tornaran a ser les tradicionals de brioix amb crema, fruites i pinyons o la de llardons.