Presó provisional sense fiança pel detingut pel crim del carrer Acadèmia

Ha passat aquest divendres a disposició judicial i s'ha negat a declarar tot i que ha dit que és innocent i que no té cap relació amb els fets

Redacció
09 de juny del 2017
Actualitzat a les 16:23h
Imatge del detingut
Imatge del detingut | ACN
L'home de 42 anys, nacionalitat espanyola i veí de Lleida, detingut pel crim del carrer Acadèmia ha passat aquest divendres a disposició judicial al jutjat de guàrdia de Lleida. Segons ha explicat el seu advocat, Roberto Salom, el detingut s'ha acollit al seu dret de no declarar i per tant no ha respost cap pregunta de les parts. L'únic que ha dit, ha explicat Salom, és que és innocent i que no té cap relació amb els fets. El jutge ha ordenat presó provisional comunicada i sense fiança, tal com demanaven la fiscalia i l'acusació particular, Marta Duró, que demana que se l'acusi d'un delicte d'assassinat. Duró ha explicat que hi ha indicis de criminalitat raonables per considerar-lo l'autor del crim.
 
L'home de 42 anys i nacionalitat espanyola detingut pel crim del carrer Acadèmia és veí de Lleida i té antecedents per maltractament en l'àmbit de la llar. Els Mossos d'Esquadra van detenir J. L. R. aquest dimecres al matí al seu domicili, al carrer Juli Cèsar de la capital del Segrià, situat a només 500 metres del pis de la víctima.

La investigació continua oberta i es troba sota secret de les actuacions per ordre del jutjat d'instrucció 4 que porta el cas. La dona, una funcionària d'Ensenyament, de 61 anys, va ser trobada sense vida i amb diverses ferides d'arma blanca, al seu pis de Lleida, el 17 de febrer d'aquest 2017. El detingut treballa com a instal·lador de fibra òptica. Això explicaria perquè els Mossos no van trobar la porta de la víctima forçada.

La dona vivia sola al tercer pis del número 12 del carrer Acadèmia de la capital del Segrià i tenia la seva mare, malalta d'Alzheimer, ingressada en una residència. Precisament, va ser el personal de la residència qui aquell divendres va trucar als Mossos perquè la víctima no havia anat a buscar la seva mare, com acostumava a fer, per anar a passar el cap de setmana amb ella.

La mare era la seva única família pròxima ja que el seu pare va morir fa uns anys, mai es va casar i no tenia fills ni germans. Té una cosina que és a qui representa l'acusació particular. La víctima treballava des de l'any 1977 als serveis territorials d'Ensenyament a Lleida, tot i que era originària de la localitat de Vallobar, a Osca, i era la responsable de l'arxiu definitiu del departament.

Contradiccions entre la declaració del detingut i el resultat de les investigacions

Segons es desprèn de la investigació, el detingut va acudir el 13 de gener de 2017 a casa de la víctima a instal·lar-li la fibra òptica i es va oferir a tornar per configurar-li a la víctima l'ordinador que compraria la setmana següent. El 13 de febrer la víctima va trucar a l'investigat i van quedar que aquest passaria per casa seva el 17 de febrer de 2017. La dona va arribar a casa a les 14:16h segons les càmeres de seguretat de la zona.

L'investigat va declarar als Mossos d'Esquadra el 18 de febrer, el dia següent al crim, i va explicar que havia arribat a les immediacions de la casa de la víctima cap a les 14:30h, que va fer un cafè i es va dirigir a casa de la dona. Que aquesta no va respondre l'interfon, que va accedir a l'edifici perquè una noia sortia, que per les escales es va creuar un veí i que en arribar al portal va trucar i no li va obrir ningú. Que entre les 15h i les 17h va trucar cinc vegades a la víctima i que a les 17.10h li va enviar un missatge dient-li que no l'havia localitzat i que es posés en contacte amb ell per quedar un altre dia per configurar la xarxa wifi.

Segons les càmeres però, l'investigat va entrar al portal a les 14:30h sense que es vegi ningú més entrant o sortint, per la qual cosa es dedueix que truca al timbre i l'obren. Segons el veí amb qui es va creuar per les escales, l'investigat no va trucar al timbre un cop a dalt. Només va sentir com es tancava la porta, de la qual cosa es dedueix que la víctima ja havia obert i que l'estava esperant.

Les càmeres acrediten que l'investigat va ser l'única persona que va entrar a l'edifici després que ho fes la víctima i que va tornar a sortir a les 15.04h, 34 minuts després d'entrar-hi. Fins a les 19h només van accedir la dona de la neteja (15:08h), la neboda d'un dels veïns (15.55h), un veí que havia sortit deu minuts abans i un home desconegut que només va ser dins l'edifici un minut i setze segons, per la qual cosa la seva presència, segons els Mossos, és "irrellevant".

Gràcies a les imatges també es veu com l'investigat no duu res a les mans quan entra i en canvi duu una bossa quadrada al sortir. I a casa de la dona, no es troba l'ordinador portàtil però sí la caixa buida i la factura.

Els Mossos van demanar a l'investigat la roba que duia el dia dels fets i ell els va lliurar una jaqueta negra. A les imatges però, es veu que no és la jaqueta que portava, sinó que duia la de l'empresa. En ella, s'han trobat taques i s'investiga si podria ser sang.

També s'han trobat restes que podrien ser de sang al vehicle de l'empresa que conduïa, tot i que ell va declarar que va anar amb el seu vehicle propi. Els investigadors també han descobert perfils genètics masculins a la mà esquerra i al darrere del pantaló de la víctima i han agafat una mostra d'ADN de l'investigat, amb el seu permís i amb el permís del seu advocat. L'Institut nacional de toxicologia analitzarà i compararà els resultats.