​La primavera del 2017, de les més càlides de les darreres dècades

Les temperatures han estat superiors a +2,5°C en punts del Prepirineu i del Pirineu | Les precipitacions s'han distribuït de forma irregular però han caigut especialment al Pallars Sobirà

Redacció / ACN
08 de juny del 2017
Actualitzat a les 10:50h
La primavera ha estat especialment plujosa en algunes zones del Pallars
La primavera ha estat especialment plujosa en algunes zones del Pallars | Jordi Peró
El Servei Meteorològic de Catalunya ha indicat que aquesta primavera ha estat càlida a gairebé tot Catalunya i de les més càlides de les darreres dècades en alguns punts del país, comparable en alguns casos amb les del 2015 o 2011. Les àrees amb els valors positius per sobre els habituals s'han situat al Montseny, Prepirineu i Pirineu.

Per la seva banda, les precipitacions s'han distribuït de forma irregular i ha estat particularment seca al nord-est i a l'extrem sud i, en canvi, en altres sectors repartits pel territori la precipitació acumulada ha estat superior a la mitjana. En àrees de Ponent, de l'Alt Pirineu i del litoral i prelitoral Central, la primavera d’enguany s’ha de qualificar de plujosa.

No obstant, en aquests indrets el balanç plujós ha estat majoritàriament fruit d'episodis concrets ocorreguts al mes de març i, per tant, durant bona part de l'estació la precipitació ha estat més aviat escassa. 

Temps càlid sobretot en àrees elevades

Pràcticament a tot el país els termòmetres han pujat mig grau més per sobre els valors habituals per l'època, tot i que les anomalies han estat més marcades en àrees de muntanya, amb un màxim que ha superat els +3°C al cim del Montseny, i anomalies superiors a +2,5°C a punts del Prepirineu i del Pirineu.

Fora d'aquests àmbits, les anomalies positives han estat notables també a punts del litoral Central i del prelitoral Nord i Sud, amb valors d'anomalia per sobre de +2,0°C. Cal destacar un mes de març especialment càlid.

Primavera plujosa al Pallars Sobirà

Els sectors que han presentat un dèficit pluviomètric més acusat respecte dels valors mitjans han estat els extrems nord-oriental i sud. A les comarques del Baix Empordà, Gironès, Pla de l'Estany, part de l’Alt Empordà i part de la Selva, d'una banda, i part del Montsià, del Baix Ebre i de la Terra Alta, de l'altra, no s'ha arribat al 50% respecte de la precipitació mitjana de la primavera.

En canvi, aquesta primavera es pot qualificar de plujosa en punts elevats del Pallars Sobirà, bona part de les comarques de Ponent, així com al Barcelonès i punts del Vallès Occidental i Baix Llobregat.