Vaga de temporers a Seròs per denunciar una retallada de sous

Treball enviarà una notificació als ajuntaments del Baix Segre per recordar als productors que cal estipular els sous segons el que fixa la llei en 6 euros l'hora

Redacció
01 de juny del 2017
Actualitzat a les 17:19h
Imatge dels temporers aturats
Imatge dels temporers aturats | Cati_Lleida
Un centenar de temporers de la fruita establerts a Seròs (Segrià) ha fet una aturada laboral aquest dijous al matí per denunciar que molts pagesos els paguen entre un euro i un euro i mig per sota del que fixa el conveni del camp. Els temporers s'han concentrat a primera hora de matí a la plaça de l'Ajuntament i s'hi han estat fins a les dues de la tarda.

Al llarg del matí hi ha hagut reunions amb una delegació de 6 dels manifestants que han conclòs amb un acord telefònic entre l'alcalde i el delegat de Treball a Lleida, Joan Santacana, que estableix que a partir de demà s'enviarà una notificació als ajuntaments del Baix Segre per recordar als productors de fruita que han de pagar els sous segons el mínim que fixa la llei que són 6 euros l'hora. Està previst que els temporers es tornin a concentrar demà divendres al matí.
 
La protesta s'ha desenvolupat sense cap incident destacable i sota la vigilància dels Mossos d'Esquadra, segons ha explicat l'alcalde Gabriel Pena, que ha estat tot el matí exercint de mediador amb els temporers. Sembla ser que els darrers dies s'hauria anat preparant aquesta protesta en forma de vaga indefinida tot i que aquest mateix dijous a la tarda una bona part dels que s'han concentrat al matí haurien anat a treballar.

El col·lectiu de temporers denuncia cobrar entre un euro i un euro i mig per sota del que fixa el conveni del camp. Això els suposa cobrar fins a 300 euros menys a final de mes però també denuncien jornades de treball de fins a 11 hores i que no els deixen parar ni en dissabte ni en diumenge.

Pena ha explicat també ha mantingut contacte amb el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré. Precisament Farré va declarar aquest dimarts després de la junta local de seguretat d'Alcarràs que no tenien cap indicia que a Lleida s'estiguin produint pràctiques d'explotació de temporers i que tant l'Administració com els cossos policials seguiran amatents per evitar que en puguin haver.

Ho deia després que dilluns AMIC-UGT anunciés que havia començat a investigar l'existència de ''màfies'' organitzades que estarien movent il·legalment treballadors de països de l'Est per diferents campanyes agràries de temporada que es desenvolupen arreu de l'Estat, els quals se'ls estaria explotant amb unes pèssimes condicions laborals i salaris per sota del que fixa la llei.

Tot i que la protesta s'ha concentrat a Seròs, els temporers que denuncien cobrar per sota del que marca la llei estarien treballant en diversos municipis del Baix Segre que és on els darrers dies ha començat la campanya de collita de la fruita d'ós. A més a més, alguns d'ells denuncien que no se'ls garanteixen condicions dignes per allotjar-se i que s'han d'estar en coberts al mig del camp amb una important deficiència de serveis.