Ipcena s'uneix a Depana i denuncia la competició de tir al plat de Port Ainé

L'entitat ecologista afirma que es dispararan més de 100.000 trets, que provocaran l'abocament de més de 35 quilos de plom | L'alcalde de Rialp es mostra crític amb el moviment ecologista i lamenta que només aporta "prohibició"

31 de maig del 2017
Actualitzat a les 12:32h
Un caçador en una competició de tir al plat a Rialp l'any 2011
Un caçador en una competició de tir al plat a Rialp l'any 2011 | RFEC
Ipcena ha denunciat davant dels departaments d'Agricultura i de Territori i Sostenibilitat la competició de tir al plat Compak Sporting, que té previst celebrar-se del 16 al 18 de juny a les pistes d'esquí de Port Ainé. L'entitat ecologista s'oposa a la celebració d'aquesta competició d'àmbit estatal en considerar que no compleix els requisits legals perquè no hi ha a la zona cap camp homologat per realitzar una competició de tir al plat.

Els ecologistes, a més, expliquen que la presència de gall fer i altres espècies a la zona, que en aquesta època es troben en període de cria, es podrien veure amenaçades, tal i com ja va denunciar fa quinze dies l'entitat ecologista Depana.

Segons ha explicat Ipcena, la competició preveu concentrar uns 300 participants que amb tres dies dispararan més de 100.000 trets, que provocaran l'abocament de més de 35 quilos de plom i la dispersió de més de 100.000 plats i el plàstic que acompanya els ploms.

Per tots aquests fets demanen al Departament de Territori i Sostenibilitat, pel que fa a les seves competències de preservació de la biodiversitat, que informi desfavorablement a l'esmentada competició pels greus impactes que pot suposar en aquests hàbitats extremadament fràgils i realitzi un informe sobre el seu impacte ambiental a les espècies més afectades.

Sabarich, crític amb el moviment ecologista

L'alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, ha assenyalat en declaracions a Pallars Digital que no entén el rebuig ecologista a una competició que es disputarà "en una zona on no hi ha cap tipus de protecció i que, a més, ja va acollir aquest campionat anys enrere" sense que aquest fet ocasionés cap inconvenient.

Sabarich assegura que entén les sensibilitats ecologistes, però els demana "que entenguin que des d'Ajuntaments i entitats organitzem esdeveniments per dinamitzar l'economia local i comarcal", ha remarcat. En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que Ipcena també es va oposar a l'obertura de Port Ainé, i ha dit que després de 30 anys d'estació "potser no s'han fet tan malament les coses". 

Finalment, Sabarich ha assegurat que "el dia que aquestes plataformes ecologistes presentin projectes per ajudar a reactivar el Pirineu, on tenim problemes de despoblament i envelliment i el dia a dia és costós, seré el primer en defensar-les", i ha lamentat que fins ara només han aportat "prohibició".