Les companyies lleidatanes de teatre de carrer «Jam» i «Fadunito» comencen una gira internacional

Els artistes faran més del 50% de les actuacions d'aquest estiu a l'estranger

Imatge general dels dos actors de Fadunito
Imatge general dels dos actors de Fadunito | Fadunito
Redacció
27 de maig del 2017
Actualitzat a les 11:10h
Les companyies lleidatanes de teatre de carrer Jam i Fadunito comencen una gira internacional que els portarà a actuar a més de deu països. Els artistes faran més del 50% de les actuacions d'aquest estiu a l'estranger. En concret, recorreran diferents poblacions de Bèlgica, Dinamarca, Eslovènia, França, Hongria, Noruega, Països Baixos, Suècia i Regne Unit i Israel. A més, estan negociant amb altres països com Nova Zelanda, Japó, Mèxic, la Xina i Rússia.
 
Els cerverins Fadunito ja viatgen aquest cap de setmana al Festival de Lokeren (Bèlgica), on representaran el seus espectacle "La Gran Família", i al Physical Fest de Liverpool (Regne Unit). En aquest últim, mostraran una nova obra encara en procés de creació, "Limits". Per la seva banda, l'actor d'Alfés (Segrià) Jaume Jové (JAM) ja va arrencar el seu tour internacional el passat mes d'abril, participant a la fira de teatre de carrer més important de Bèlgica, De Gevleugelde Stad Ieper. La seva pròxima cita fora del país és a Hongria, on portarà el seu espectacle "El Mêtre" al Zsolnay Light Festival.

Les dues companyies porten temps col·laborant en diverses produccions, algunes de les quals portaran un any més a l'estranger, com és el cas de "Propers' i "Babies". A més, com ja és habitual, Fadunito i JAM alternaran la seva temporada internacional amb les actuacions a Catalunya i a l'estat espanyol. Pel que fa a les terres de Ponent, han estat a moltes poblacions: Alpicat, Torrefarera, Aitona, Gimenells, Alcarràs, Cervera, Linyola, Alcoletge, Alcarràs, Lleida, Miralcamp, etc. De tota manera, tal i com afirma Ferran Orobitg de Fadunito, "tot i que aquest any hem estat en molt llocs prop de casa, ens agradaria actuar-hi més, anar a més municipis del nostre territori".

Un any molt productiu per a JAM i Fadunito

Aquest any 2017 està sent molt prolífic per les dues companyies. La companyia d'Alfés ja està treballant en la producció del seu proper espectacle, que es presentarà de ben segur a finals d'enguany. Pel que fa als de Cervera, els dos actors fundadors han iniciat projectes individuals, sense deixar de banda les creacions conjuntes. "Music Box", d'Ivan Alcoba, és una obra de teatre gestual, manipulació d'objectes i clown que ja va ser estrenada el passat mes de març al Festival de Titelles del Poble Espanyol de Barcelona.

L'altre actor de Fadunito, Ferran Orobitg, ja ha pogut mostrar la seva nova creació, "Limits", en algunes prèvies, però l'estrena es farà el pròxim setembre a FiraTàrrega 2017, dins del programa de Suport a la Creació. Es tracta d'un espectacle solo de teatre físic multidisciplinari on conflueixen el circ, la manipulació d'objectes, el moviment, el teatre, la música i el clown, sota la direcció coreogràfica d'Elinor Randle.

Les dues companyies han portat els seus espectacles a tots els continents

La companyia Fadunito, fundada l'any 2003 pels actors Ivan Alcoba i Ferran Orobitg compta amb una àmplia experiència en el mercat internacional de teatre de carrer. Actualment, compten amb nou espectacles programables, la majoria de teatre de carrer, tant itinerants com fixes. Una de les seves obres més exitoses ha estat "La Gran Família", creada el 2005 i que el 2006 va guanyar el premi ARC 2006, atorgat per l'Associació de Representants de Catalunya, com a Millor espectacle de teatre de Carrer. Des d'aleshores, ha viatjat a més de cent festivals d'arreu del món.