La colònia de voltor negre pirinenca arriba als 14 nius després d'un segle desapareguda

De moment han nascut sis pollets, tots a la comarca del Pallars Jussà

Imatge de dos voltors
Imatge de dos voltors | Generalitat de Catalunya
Redacció
20 de maig del 2017
Actualitzat a les 16:39h
La colònia de voltor negre dels Pirineus s'està consolidant aquesta primavera, i han post ous 12 de les 14 parelles que tenen nius, set anys després que naixés el primer pollet a la zona, on l'espècie estava desapareguda des de fa més d'un segle. De moment han nascut sis pollets, tots a la comarca del Pallars Jussà, entre la Vall de Carreu, el Coll de Pan i Baiarri (Lleida), ha explicat aquest divendres en un comunicat la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, que ha promogut el projecte de reintroducció del voltor negre a Catalunya (PRVNC) juntament amb la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

La reintroducció d'aquesta espècie protegida, considerada objecte de mesures de conservació especials per a la UE, es va iniciar fa deu anys amb l'alliberament de la primera parella, i actualment hi ha almenys 55 exemplars residents, que viuen entre les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell.

Participen en l'assessorament i l'execució del projecte el Grup per a la Rehabilitació de la Fauna Autòctona i el seu Hàbitat (Grefa) i l'associació Amics del Centre de Fauna de Vallcalent, juntament amb el personal de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, mentre que col·laboren amb el programa l'Obra Social La Caixa i Xarxa Elèctrica d'Espanya (REE).
El Cos d'Agents Rurals investiga la mort d'un exemplar a la Reserva Nacional de Caça del Cadí (Lleida), on es va recollir el cadàver d'un exemplar anomenat Trasgu mort per un tret efectuat, presumptament, per una persona que caçava de manera furtiva a l'àrea.

L'espècie està considerada com a vulnerable pel catàleg estatal, amb el risc de passar a la categoria "en perill d'extinció" perquè, per la seva raresa, s'enfronta a un risc de desaparició de la naturalesa, i a Catalunya està qualificada com a espècie protegida de la fauna salvatge autòctona.