Llum verda al projecte del nou Museu Morera, que es debatrà al proper ple de la Paeria

La nova pinacoteca té un pressupost de 4,8 milions d'euros garantit per l'aportació de diferents administracions

Redacció
19 de maig del 2017
Actualitzat a les 17:53h
L'antiga Audiència es convertirà en el nou museu
L'antiga Audiència es convertirà en el nou museu | ACN
La Comissió Informativa de Polítiques de la Gestió i Promoció de la Ciutat i la Sostenibilitat ha donat llum verda a la proposta d'aprovació del projecte que preveu transformar l'antiga Audiència de Lleida en la nova seu del Museu d'Art Jaume Morera, un projecte que es debatrà en el proper ple municipal. La comissió l'ha presidida el tinent d'alcalde i regidor de l'Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, que ha destacat que la nova pinacoteca té un pressupost de 4,8 milions d'euros (d'uns 900 euros per metre quadrat), garantits ja amb l'aportació municipal, amb la de la Generalitat, la de la Diputació de Lleida i els ajuts europeus del Fons FEDER.
 
Larrosa ha posat de relleu que el nou Museu d'Art de Lleida serà el primer edifici públic amb la consideració energètica A, és a dir, que serà un immoble eficient des del punt de vista mediambiental. Així mateix, el tinent d'alcalde ha explicat que el termini d'execució per adequar l'edifici de l'antiga Audiència que acollirà la nova pinacoteca serà d'uns 25 mesos, preveient que es licitarà immediatament després de l'aprovació del projecte.

El projecte del nou Museu d'Art de Lleida (nova denominació del Museu Morera) ha estat elaborat pel director del Museu, Jesús Navarro, i l'arquitecte municipal, Jaume Terès, i ha comptat amb l'assessorament museogràfic de l'empresa Croquis – guanyadora del concurs convocat per l'encàrrec d'aquest treball. La intervenció arquitectònica té per objectiu reconfigurar i reformular l'edifici i projectar una nova fita urbana destacada i equilibrada, cabdal per dotar d'una nova singularitat al Museu.

Aquesta intervenció, doncs, configurarà un nou equilibri entre l'edifici i la ciutat, tan en relació a la Rambla de Ferran com a la interacció visual amb la Seu Vella. El projecte també planteja una museografia flexible, modular, neutra i plenament accessible com a elements identificadors del nou Museu. Totes les sales d'exposicions previstes (1a, 2a, i 3a plantes) estan concebudes de la mateixa manera, per permetre la seva reconfiguració permanent.

La planta baixa, pensada com una mena de plaça pública, acollirà els serveis d'acolliment del visitant, la botiga i els espais especials d'interpretació dels continguts del museu amb el visitant. Tot això amb la idea de reforçar l'eix Rambla Ferran – Vestíbul – i l'espai que es crea arquitectònicament en sentit vertical a través d'obertura del pati central fins arribar a la terrassa. La darrera planta del Museu (5a) acollirà els espais complementaris de la museografia: la sala d'actes polivalent i l'aula didàctica. Comptarà també amb una terrassa mirador amb vistes a la Seu Vella.

Com una extensió de les sales d'exposició bona part de les reserves del Museu (4a planta) seran visitables. Aquesta innovació museogràfica ha de permetre la superació dels límits espacials que condicionen i limiten l'espai físic dels museus i facilitar al màxim l'accés a les seves col·leccions. Aquest espai de reserva serà complementat en un altre espai a la planta baixa, aquest del tot privat que funcionarà com a taller bàsic de conservació i d'espai de recepció dels béns artístics que rep el Museu.

Avança la tramitació de les noves àrees d'innovació social que es crearan al Centre Històric

Larrosa també ha informat que l'Ajuntament de Lleida segueix en la tramitació de les noves àrees d'innovació social que es crearan al Centre Històric. En aquest sentit, la comissió ha donat llum verda a la proposta d'aprovació inicial de la Modificació puntual del Pla general d'ordenació urbana de Lleida per al canvi de qualificació a subzona de recuperació urbana, clau 1hru, de part de l'illa compresa entre els carrers Tallada, Boters, Veguer de Carcassona i Múrcia.

Es tracta de la tercera àrea d'innovació social i urbana que crearà la Paeria al Centre Històric. Precisament, de la segona àrea, també ha passat la proposta d'aprovació provisional de la Modificació puntual del Pla general d'ordenació urbana de Lleida per al canvi de qualificació de Subzona de recuperació urbana, clau 1Hu, de part de l'illa compresa entre el carrer de l'Assalt i la plaça del Dipòsit i la delimitació del polígon d'actuació urbanística UA 98, corresponent al mateix àmbit (article 16).