L'Aplec acull per primera vegada una penya de fora

L'organització vol convertir la festa en un esdeveniment d'interès turístic i reclama millores en la pavimentació

Redacció
17 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:23h
Imatge d'una penya cuinant caragols
Imatge d'una penya cuinant caragols | ACN
El XXXVIII Aplec del Caragol de Lleida acollirà per primera vegada una penya de fora, concretament provinent de Perpinyà. Alguns dels seus penyistes tenen arrels lleidatanes i es diuen "Team Cargol". Aquesta és una de les dues penyes noves que aquest any han pogut entrar perquè unes altres dues s'han donat de baixa. L'altra nova és "Colors de Ponent". En total, hi haurà 102 penyes i 12.800 penyistes.

Actualment hi ha una colla en llista d'espera amb tota la documentació presentada i dues més que han demanat informació. L'organització vol convertir l'Aplec en una festa d'interès turístic i per això aposten més per la qualitat que per la quantitat, així com per la promoció exterior que fan a través del Caragol Tour i gràcies al qual vindrà gent d'arreu de Caralunya, Madrid o Logronyo, entre d'altres. També reclamen millores en la pavimentació de l'espai ja que reconeixen que el recinte dels Camps Elisis no compta amb la infraestructura idònia "sobretot si plou perquè hi ha zones entollades", ha evidenciat el president de la Fecoll, Xavier Pérez. Està previst que el cap de setmana del 26-28 de maig es consumeixin dotze tones de caragols i que visitin l'Aplec més de 200.000 persones.
 
Segons l'organització es tracta de la festa espanyola on més diners es gasten en organització en només un cap de setmana (més d'1,4 milions d'euros). A més, segons un estudi que va fer la Universitat de Lleida (UdL), l'impacte econòmic de l'Aplec a la ciutat és d'uns sis milions.

Algunes de les novetats d'enguany són la comercialització de la "Ratafia de l'Aplec", un producte elaborat al Pallars, o el "Trotacaragol", una cursa solidària en benefici d'Oxfam Intermón que tindrà lloc dissabte 20 de maig a les cinc de la tarda i el recorregut de la qual transcorre per un seguit de carrers que dibuixen un caragol.

Pel que fa als premis, el Caraol Bover (en positiu) es donarà a Cosme Garcia, molt implicat en la festa any rere any segons els organitzadors, i el Caragol Llimac (en negatiu) al periodista de TV3 Xavi Valls, que després del partit entre el Barça B i el Lleida Esportiu del 15 d'abril va dir que el millor que havia passat aquella tarda era que havia guanyat el Barça. Segons els organitzadors, el periodista va reconèixer després que no va ser un comentari massa encertat pels seguidors del Lleida i ha acceptat recollir el premi en persona. El pregoner d'aquest any serà l'exdirector de l'Escola d'Hoteleria de Lleida, Gregori Canalies.

Pel que fa a la tradicional ofrena floral de dissabte al matí en memòria dels collistes difunts, a l'estàtua de Manolo Calpe, que està sent restaurada, des de l'organització expliquen que està previst que aquest divendres estigui ja col·locada i que per tant l'ofrena es pugui fer amb total normalitat. Des de l'organització consideren que va ser més un acte vandàlic que un problema de manteniment.