Els museus de Lleida tractaran la crisi dels refugiats amb motiu del Dia Internacional dels Museus

Els conflictes bèl·lics i les migracions centren la campanya d'aquest any | Es tracta del primer cop que els onze equipaments creen una campanya unitària, que es complementarà amb 23 activitats

Redacció
15 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:12h
Imatge d'un cartell del Museu de Lleida
Imatge d'un cartell del Museu de Lleida | Museu de Lleida
Els 11 museus de la Xarxa de Museus dels Terres de Lleida i Aran organitzen 23 activitats entre el 18 el 21 de maig per commemorar el Dia Internacional dels Museus que se celebra aquest dijous, com exposicions d'objectes relacionats amb guerres i conferències i documentals sobre conflictes actuals.Una performance de dansa en el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona ha servit per escenificar aquest dilluns la presentació de les activitats per commemorar el dia, un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) que se celebra anualment el 18 de maig, ha informat l'entitat en un comunicat aquest dilluns.

L'edició d'aquest any de l'ICOM té com lema "Museus i històries esquinçadores: Dir el que no es pot explicar als museus", i enllaçant amb aquesta temàtica, representants dels museus de la Xarxa de Museus dels Terres de Lleida i Aran, encapçalats per la seva presidenta, Came Bergés, han presentat la campanya pròpia "Conflictes bèl·lics i migracions. Memòries ferides i reconciliació'.

Com ja és habitual, els equipaments fan una jornada de portes obertes i aquest any els dies 19 i 20 els museus se sumen a la commemoració de la Nit dels Museus amb visites a les exposicions amb dansa, música, teatre o tastos de productes. Els museus lleidatans han presentat les seves activitats en el finestral romànic del campanar de la Catedral de Solsona, un dels pocs elements que es conserven de la primitiva església de Santa Maria de Solsona i que va ser testimoni de la guerra de la Independència (1810).

Els objectes vinculats als conflictes bèl·lics que s'exposaran com a metralla, bales, puntes de fletxes o restes de bombes serviran per representar la memòria i les migracions.
Aquests, juntament amb els documents i les peces d'art, simbolitzen els efectes de les guerres sobre la cultura i el patrimoni.

Pertanyen a la xarxa el Museu de la Noguera de Balaguer, el Comarcal de Cervera, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu d'Esterri d'Àneu, el Museu de Guissona, el Museu de Conca Dellà d'Isona, el Museu de Lleida, el Jaume Morera de Lleida, el Diocesà de l'Urgell de la Seu d'Urgell, el Diocesà i Comarcal de Solsona, el Comarcal del Urgell de Tàrrega i el Musèu Dera Val d'Aran de Vielha.