Els sindicats denuncien que no s'ha millorat la seguretat dels Agents Rurals després dels crims d'Aspa

Demanen suport polític per millorar la seguretat dels 6.000 forestals de l'Estat

Redacció
15 de maig del 2017
Actualitzat a les 12:35h
Imatge de dos agents rurals
Imatge de dos agents rurals | Arxiu
Els sindicats CCOO, UGT i CSIF, així com l'Associació Estatal, han fet públic aquest dilluns un comunicat en què demanen suport polític i ciutadà per impulsar dues propostes que es debatran aquest mes de maig per millorar la seguretat dels més de 6.000 agents forestals i mediambientals de l'Estat, arran del crim d'Aspa (Segrià).

Es tracta de dues iniciatives presentades des de Lleida per En Comú Podem al Congrés i al Senat, per tractar la seguretat i la regulació bàsica d'aquests professionals que, denuncien, segueixen patint agressions, per exemple a Madrid, Castella i Lleó, Extremadura i aquest últim cap de setmana a Murcia. Denuncien que després de l'assassinat dels dos Agents Rurals a Aspa, el passat 21 d'abril, els agents forestals i mediambientals de l'Estat "segueixen treballant en les mateixes condicions i exposats als mateixos riscos" i demanen ajuda i responsabilitat a tots els grups polítics per posar fi a aquesta "greu situació", "abans que el resultat d'un d'aquests successos torni a ser irreversible".
 
Els sindicats entenen que després del crim d'Aspa és "innegable" el risc a què s'exposen els agents dedicats a la protecció del medi ambient i denuncien que gairebé quatre mesos després dels tràgics assassinats, no s'han produït canvis que garanteixin la seguretat d'aquests agents.

Lamenten que, després del crim d'Aspa, no s'ha produït cap dimissió ni cessament dels responsables de la seguretat dels Agents Rurals i critiquen que es manté al capdavant d'aquest cos i de la prevenció de riscos laborals les mateixes persones que "van fer oïdes sordes de les múltiples amenaces, conflictes i agressions" patides per un cos que aquest any 2017 compleix 140 anys. Segons els sindicats, és "urgent" prendre mesures de seguretat per protegir aquest col·lectiu ja que suposaria una "irresponsabilitat" seguir exposant els agents del cos als mateixos riscos.

Per aquest motiu, demanen suport a dues iniciatives. La primera es votarà el 17 de maig, a la Comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Senat, per crear una ponència d'estudi per tractar la crisi de seguretat laboral, la falta de coordinació interadministrativa, la formació, la necessitat de legislar sobre les llicències d'armes i altres qüestions relatives a millorar la situació laboral i operativa dels Agents Forestals i Mediambientals de l'Estat. La segona es presentarà el 24 de maig al Congrés.

Es tracta d'una Proposició de Llei Bàsica Estatal dels Agents Forestals i la Seguretat Mediambiental, amb l'objectiu de fixar uns criteris essencials i un marc jurídic adequat en el qual els agents d'aquest cos duguin a terme duguin a terme tasques de policia, custòdia i vigilància dels béns jurídics de naturalesa forestal i mediambiental, ja que ara exerceixen aquestes funcions sense mitjans ni formació adequades. L'objectiu és dotar-los de les eines necessàries perquè segueixin lluitant contra els delictes mediambientals amb unes "mínimes garanties de seguretat".