Arran denuncia persecució política per part de l'alcalde de Solsona

David Rodriguez (ERC) sanciona un membre d'Arran Solsonès per la protesta contra la crisi de les persones refugiades

Carta de David Rodríguez, alcalde de Solsona
Carta de David Rodríguez, alcalde de Solsona | Arran
Redacció
13 de maig del 2017
Actualitzat a les 8:35h

Tal com explica el comunicat que van emetre just després dels fets, el passat 8 d’abril Arran Solsonès va realitzar una acció simbòlica que consistia en tallar el Carrer Castell a l’altura de la Plaça del Ruc. L’objectiu era crear una frontera falsa per a visualitzar les polítiques que està duent a terme la Unió Europea sobre la crisi de les refugiades. Amb aquest acte volien fer reflexionar a les persones de la impotència que se sent en no poder continuar avançant perquè t’ho impedeix una frontera.

El passat dilluns 8 de maig, un membre d'Arran va rebre una carta datada el 2 de maig, signada per l’alcalde de Solsona, David Rodríguez i González, en la qual se li inicia un expedient sancionador i se li imposa una multa de 120 euros, acusant-lo de no voler-se identificar mitjançant el DNI davant els membres de la Policia Local que van actuar i van emetre denúncia.

Arran Solsonès explica en un comunicat emès que la carta té mostres clares que ha estat manipulada posteriorment per l'alcalde. Ho argumenten perquè "en primer lloc, la Policia Local va dir-nos que van rebre una denúncia i llavors van venir a retirar-nos la pancarta, i la denúncia en cap lloc ho diu. D'altra banda, en el moment de l'actuació de la polícia, "els dos agents no sabien ni qui estava fent l'acció ni perquè s'estava protestant, com van afirmar ells mateixos posteriorment repetint diversos cops que havien actuat sense saber què fèiem".

En segon lloc, la denúncia diu textualment: "Veient que els responsables de l’acte fan cas omís de les indicacions dels agents actuants, aquest(s) retiren la pancarta per restablir la circulació i demanen que s’identifiquin dos dels responsables de l’acte"

Arran Solsonès assegura que aquell dia els membres de la Policia Local van demanar identificació d’una sola persona, i la van donar i en cap moment van demanar identificació a una segona persona, ni tampoc mitjançant DNI a la persona sancionada, a qui ja van reconèixer sense que calgués documentació.

Finalment, en el comunicat de l'organització política, denuncien també que en el seu cas la multa és superior al que regula l'Ordenança de Convivència Ciutadana en l'article 51.1: "Les infraccions seran sancionades per l'òrgan competent amb multes de fins a 30 euros les lleus, fins a 90 euros les greus i fins a 300 euros les molt greus", i no se'ls explica per què.

Davant del que consideren contradiccions, Arran Solsonès denuncia "la més que evident persecució política que l’alcalde de Solsona ha iniciat contra nosaltres. No només és d’una
hipocresia immensa que un govern que s’autoqualifica d’esquerres condemni una protesta pacífica contra les polítiques de la Unió Europea que han provocat la crisi de les persones refugiades, sinó també de clara repressió injusta el fet d’haver de manipular i mentir per poder actuar contra nosaltres. Un ajuntament que en la seva pròpia ordenança municipal diu textualment: "L’Ajuntament impulsarà i donarà suport a les iniciatives ciutadanes destinades a promoure actituds de respecte a la dignitat humana", i que després, en canvi, actua segons el color de la camisa.

Acaba el comunicat reclamant la retirada incondicional de la sanció imposada, i "que s’acabi d’una vegada la persecució política contra l’assemblea d’Arran Solsonès, i adverteixen que "cal que tothom vegi el que està passant, i que se n’adoni de la voluntat repressora de l’Ajuntament de Solsona i de l’alcalde davant qualsevol intent de protesta o manifestació que no sigui del seu gust".