El projecte de les torres de la Llotja s'aprova per la mínima

Només quatre dels nou consellers del Centre de Negocis i Convencions, a favor de les obres | C's i PP s'abstenen i PDECat, ERC i la Crida hi voten en contra

Recreació de les dues torres
Recreació de les dues torres | Paeria
Redacció
10 de maig del 2017
Actualitzat a les 17:01h
El Consell del Centre de Negocis i Convencions (CNC) ha donat llum verda definitiva aquest dimecres al projecte de les Torres de la Llotja que tira endavant el BBVA al solar annex al Palau de Congressos. No s'ha aprovat la proposta dels representants d'ERC, amb el suport dels representants del PDeCAT i Unió, la Crida per Lleida-CUP, de retornar el projecte als promotors i ara el projecte passar a la Paeria per a la tramitació de la llicència d'obres corresponent.
 
El Consell no ha aprovat la proposta dels representants d'ERC, que comptava amb el suport del PDeCAT i Unió i de la Crida-CUP, de retornar el projecte de les Torres de la Llotja als promotors. En conseqüència, no hi ha objeccions per part de la CNC al projecte presentat pels propietaris del solar. Per tant, el projecte passa a l'Ajuntament per a la tramitació de la llicència d'obres corresponent. Els representants del govern municipal, del PSC, han votat a favor, juntament amb els del PPC. C's s'hi ha abstingut.

Segons el PDeCAT i Unió, la votació sobre si hi ha o no una modificació substancial no té efecte perquè el resultat no assoleix la majoria absoluta necessària. Mentre que els consellers d'aquest partit, els d'ERC i els de la CUP creuen que hi ha canvis substancials, el PSC i el representant de Mercolleida defensen que no. Segons els demòcrates, perquè la decisió del consell d'administració tiri endavant es requereix un mínim de cinc vots dels nou possibles, mentre que el resultat d'aquest dimecres ha estat de 4-3 més les dos abstencions.

La consellera Maria Rosa Salmerón s'ha preguntat "quina por tenen a què el Col·legi d'Arquitectes de Lleida faci l'arbitratge". "Cap dels consellers no és arquitecte ni té els coneixements suficients per emetre una opinió amb base sobre aquest tema", ha afegit, al mateix temps que creu que desestimar aquesta opció és "un menysteniment al Col·legi d'Arquitectes".

Carles Vega, el president del grup d'ERC, ha lamentat que s'hagi rebutjat la seva petició de presentar un informe tècnic que ajudi a valorar si hi ha hagut una "modificació substancial" del projecte. Per aquest motiu i tenint en compte que el projecte continua endavant, ha demanat al consell directiu i a l'empresa constructora garantia que la construcció no es tracti d'una "maniobra de distracció per no haver de retornar el solar al CNC", per la qual cosa ha exigit que es compleixin els terminis d'execució que contempla el contracte, cosa que suposa que l'obra començarà en un màxim d'un any i que la construcció no s'allargarà més de tres.

La Crida per Lleida-CUP ha anat més enllà i ha assegurat que l'informe que s'ha presentat al CNC "reconeix" que hi ha modificacions substancials sobre el projecte inicial, per la qual cosa ha denunciat "el frau" de votar si es desestimava el projecte, en comptes de votar "clar i diàfan" sobre aprovar el nou pla arquitectònic.

Per la formació anticapitalista el projecte no té "legitimitat" ja que només quatre dels nou consellers hi han donat suport. La Crida ha denunciat reiteradament l'existència d'un doble consell d'administració del CNC, pel qual les decisions importants es prendrien a Alcaldia.