El Comú de Lleida acusa la Paeria de fer contractes amb «tics clientelars»

La formació assegura que l'Ajuntament de Lleida va fer 389 contractes durant el 2016 per valor de més de 27 milions

Redacció
09 de maig del 2017
Actualitzat a les 20:09h
Els dos regidors del Comú de Lleida
Els dos regidors del Comú de Lleida | ACN
El Comú de Lleida ha qualificat aquest dimarts de poc transparent la contractació de l'Ajuntament de la ciutat, governat pel PSC, en la qual veu "tics clientelistes".La formació ha assegurat aquest dimarts que exceptuant els contractes sotmesos a variables, com poden ser les taquilles d'espectacles o els consums elèctrics, l'Ajuntament va formalitzar 389 contractes per un valor de 27,28 milions, dels quals un 73% van ser sense procediment obert de contractació.

"A través de la contractació, la Paeria està afavorint una economia poc transparent i sense vocació de promoure canvis en un model econòmic que hem comprovat esgotat i creador de desigualtats", asseguren els comuns.

El Comú també denuncia "l'opacitat" de l'equip de govern socialista a l'hora de facilitar les dades sobre contractació externa de béns i serveis, tot i representar més d'un terç del pressupost de la Paeria si s'hi inclouen també els contractes de les concessions. L'agrupació d'electors considera que l'Ajuntament de Lleida "no està utilitzant totes les opcions de contractació que la llei li ofereix per racionalitzar les compres i cercar la millor opció" i, en aquest sentit, es mostra partidària "d'obrir de bat a bat la finestra de la contractació i fer-la del tot transparent perquè els agents econòmics puguin planificar-se i prendre decisions informades".

La formació proposa també unificar tota la informació de contractació creant un fitxer únic al web de la transparència municipal, "que reculli de manera clara i comprensible la informació que actualment hi ha dispersa sobre perfil del contractant, contractes menors i pròrrogues (normalment a través de decrets d'alcaldia)". La formació recorda que d'acord amb la Llei de Transparència, "s'ha d'oferir informació de tots els contractes realitzats i en tràmit, inclosos els patrimonials i els menors".

Així mateix, el grup municipal aposta perquè la Paeria faci previsió de contractació mitjançant un pla anual que inclogui la totalitat dels contractes de serveis, subministraments i obres previstos i la data de finalització de les adjudicacions i de les dates límit per formalitzar les pròrrogues previstes als plecs administratius particulars. "Es tracta de planificar allò establert al pressupost municipal de forma entenedora per a tota la població i pels agents econòmics i empresarials de tots els sectors", defensa l'agrupació d'electors.


Mínguez defensa que la Paeria compleix amb la Llei de contractes

En resposta al Comú de Lleida, la tinenta d'alcalde i regidora d'Hisenda, Montse Mínguez, ha assegurat que "a la Paeria es compleix amb la Llei de contractes" i ha elevat fins als 31,9 milions la contractació municipal efectuada durant l'any 2016 –en lloc dels 27,2 milions comptabilitzats pel Comú-. Mínguez ha concretat que un 85% de la contractació (uns 27 milions d'euros) es van fer per procediment obert, mentre el 15% restant (uns 4 milions d'euros) es va fer mitjançant mecanismes previstos en la Llei de contractes i, per tant, van ser "legal i transparent". En aquest sentit, ha remarcat que fins a 50.000 euros per a diferents contractes d'obres o fins a 18.000 euros per a diferents contractes de servei "es fan amb els diferents mecanismes que preveu la Llei de contractes".

"Prou de calúmnies, prou d'intentar atacar la bona feina que es fa des del servei de contractació i des de la Paeria", ha reivindicat la responsable municipal. Mínguez ha remarcat que, tal com reconeixen des del Comú, aquest grup municipal ha obtingut aquesta informació del perfil del contractant al web de la Paeria, dels decrets que tenen que veure amb contractació, dades de la junta de govern local, expedients de comissions informatives.