El jutge absol l'exsacerdot de Tàrrega acusat de buidar el compte d'una malalta d'Alzheimer

El tribunal no pot descartar que la dona l'autoritzés a disposar dels fons

Redacció
06 de maig del 2017
Actualitzat a la 13:06h
Imatge del judici
Imatge del judici | Europa Press
L'Audiència de Barcelona ha absolt l'exsacerdot de Tàrrega (Urgell) Emilio T. i el seu fill, Arnau T., acusats d'un suposat delicte d'apropiació indeguda en haver retirat gairebé 100.000 euros en dos anys del compte bancari d'una anciana malalta d'Alzheimer. La Secció Novena de l'Audiència conclou que no pot provar-se si l'anciana, abans de ser diagnosticada d'Alzheimer l'abril del 2010, els va dir o no que podrien disposar dels diners: ells defensen que ho havia fet verbalment.

El tribunal ressalta l'"estreta relació de familiaritat i confiança" entre els acusats i la dona, la qual cosa implica que va poder existir aquesta autorització verbal, que rebutjaria una condemna per apropiació indeguda. Emilio T. va ser sacerdot de l'Església Catòlica a Tàrrega a mitjans dels seixanta, on va conèixer la dona, que era monja, i van establir una relació d'amistat i confiança que van mantenir quan tots dos van deixar els hàbits.

L'exsacerdot es va casar, va tenir un fill i va anar a viure a Barcelona, mentre que la dona va passar a treballar com a infermera a la capital catalana, però després va tornar a Tàrrega i finalment va acabar en una residència a Barcelona. El setembre del 2010, la dona va vendre el seu habitatge a Tàrrega i va ingressar en el seu compte bancari els 101.750 euros obtinguts amb l'operació: és el compte des del qual Emilio T. va fer múltiples extraccions per les quals se l'acusava fins a un total de 99.800 euros--, lliurant una part al seu fill.

Deu anys enrere, la dona fins i tot havia arribat a hipotecar l'habitatge per poder garantir un préstec que va demanar Emilio T. per sufragar els deutes que tenia, segons relata la sentència absolutòria. En el judici, el 19 d'abril, els dos acusats van defensar que van retirar aquests fons de la llibreta per cuidar-la a ella i perquè poguessin viure l'exsacerdot i la seva família, que tenien problemes econòmics

"La prioritat era cuidar la Carmen"

"La prioritat era cuidar la Carmen i viure nosaltres", va afirmar aleshores Emilio T., que va assegurar que la dona era com la "tieta" de la seva família i la coneixen des de fa més de 50 anys, i s'havien responsabilitzat d'ella, de la qual llavors ell era tutor. En la seva sentència, el tribunal concedeix "poca fiabilitat" a la declaració com a testimoni de l'actual tutor de l'anciana, l'exdiputat de CiU en el Parlament i ex-tinent d'alcalde de Tàrrega, Jaume Aligué.

Aligué va defensar que la dona no tenia amb els acusats la relació estreta que els documents testifiquen i, a més, el tribunal conclou que ell no pot saber amb seguretat si en algun moment l'anciana va dir als acusats que podien disposar dels diners.