L'oposició acusa Ros de «mentir» sobre les torres de la Llotja i l'alcalde ho nega

El PDECat i ERC recorden que l'alcalde de Lleida va assegurar al febrer que no s'havia reunit amb el BBVA quan des del gener ho estava fent | El Paer en cap apunta que va fer-ho per prudència i poca confiança en l'oposició

05 de maig del 2017
Actualitzat a les 18:19h
Imatge de la comissió de transparència
Imatge de la comissió de transparència | Paeria
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha comparegut aquest divendres a la Comissió de Transparència per donar explicacions sobre el projecte de les torres als terrenys de la Llotja i la gespa del Camp d'Esports, ambdós temes destapats per NacióLleida. El Paer en cap ha defensat la legalitat dels processos i ha negat que mentís al ple i al Centre de Negocis i Convencions en relació al projecte de les torres com així ho han indicat algunes formacions de l'oposició.

El líder del PDECat, Toni Postius, ha assegurat que l'alcalde de Lleida va "mentir d'una manera clara i deliberada" atès que Ros ha admès que va començar els contactes amb el BBVA per l'impuls del nou projecte de les torres de la Llotja el mes de gener, quan al Ple de febrer va negar saber-ne res. "Es pot consultar a l'acta del Ple, jo mateix li vaig preguntar a l'alcalde si sabia alguna cosa d'algun projecte o d'alguna iniciativa que hi hagués sobre la taula i ell ho va negar rotundament. Va dir que no en sabia res", ha recordat Postius. Ros, per la seva banda, ha assegurat a aquest diari que va dir això perquè se li va demanar prudència a l'hora de fer públic el projecte, alhora que ha reconegut en comissió que no se'n refiava de l'oposició.

L'altra qüestió en la que Ros va faltar a la veritat, segons el PDECat, és en els presumptes contactes que deia haver mantingut amb la Sareb i amb les seves empreses comercialitzadores per a la reversió del solar. El paer en cap ha sostingut que hi havia hagut reunions durant 2016, cosa que es contradiu amb una resposta donada per l'executiu central a una pregunta formulada per Postius en la seva condició de diputat a les Corts. Segons aquesta resposta "la finca va ser retornada a Catalunya Banc SA mitjançant escriptura pública subscrita el 10 de setembre de 2015". Ros ha indicat a aquest diari que desconeixia el tema i que no li va ser comunicat per part de Catalunya Caixa.
 

Document que acredita que els solars de la Llotja van passar a Catalunya Caixa el setembre del 2015


Per la seva banda, ERC ha denunciat que Ros va amagar informació conforme s'estava negociant un projecte de construcció sobre el solar annex a la Llotja i també l'ha acusat de mentir.

Josep Maria Baiget, portaveu del grup municipal, ha acusat l'alcalde d'haver intervingut directament en quelcom que no tenia competència per a fer-ho "Ros ha agafat unes responsabilitats que no li pertoquen ja que la clàusula que permetia la reversió del solar està firmada pel CNC, per tant els responsables i les persones que haver de prendre la decisió de si es tornava a modificar o no el contracte sobre el solar era del consell d'administració del CNC i no de l'alcalde".

Rafel Peris acusa la Fiscalia de fer "seguidisme a la CUP"

La Crida per Lleida – CUP ha demanat al president del CNC i regidor del govern Rafel Peris el motiu pel qual van prorrogar "contínuament" l’execució de les torres de la Llotja a l’empresa GESCAT (Catalunya Caixa), intervinguda des del 2012. La formació ha recordat que l’operació immobiliària ha estat denunciada per Anticorrupció a l’Audiència Nacional, un fet que Peris ha replicat acusant la Fiscalia "de fer seguidisme a la CUP".

"L’administració municipal ha concedit pròrrogues a una empresa insolvent i no ha volgut revertir mai el solar a favor del bé públic", asseguren. La Crida considera que "el CNC és una eina per fugir del dret administratiu: les decisions de la Llotja es prenen a Alcaldia".

​El Comú de Lleida ha lamentat que l'alcalde hagi evidenciat "més postureig que no pas voluntat de donar respostes", i ha assegurat que Ros "ha passat de puntetes pels problemes judicials de la Trama Llotja".