Es doblen els accidents de treball mortals a Lleida del 2015 al 2016

La sinistralitat laboral augmenta un 12% en un any i els sindicats ho atribueixen a la precarietat dels contractes

Redacció
27 d'abril del 2017
Actualitzat a les 19:26h
Imatge d'un treballador de la construcció
Imatge d'un treballador de la construcció | Arxiu
Les comarques de Lleida van comptabilitzar 12 morts i 52 ferits greus per accidents laborals durant el 2016, en comparació als 6 mortals i el 62 ferits greus registrats el 2015. L'any passat també es van registrar 5.360 ferits lleus en accidents laborals, en comparació als 4.823 del 2015. Aquestes xifres indiquen que els accidents en el treball amb baixa han augmentat globalment un 12% en un any i els sindicats atribueixen aquest increment a la intensificació de la jornada laboral amb plantilles molt ajustades i amb poca experiència i a la precarietat en els contractes, la majoria temporals, que impedeixen garantir la formació sobre riscos i prevenció adequada.

Pels sindicats són dades "inacceptables", especialment pel que fa als accidents laborals mortals que s'han doblat a Lleida en només un any, arribant als dotze, molt per sobre dels registrats en anys anteriors; sis el 2014 i vuit tant el 2013 com el 2012. D'aquests dotze, vuit s'han registrat en el sector serveis, dos en la construcció i dos més en l'agricultura. Aquestes dades s'han donat a conèixer amb motiu del Dia Internacional de la Salut i la Seguretat en el Treball que es commemora el 28 d'abril.
 
Aquest any passat, a Lleida, 5.424 treballadors han patit un accident de treball amb baixa (4.021 homes i 1.403 dones), 8.789 treballadors han patit un accident sense baixa i 522 s'han accidentat anant i tornant de la feina (dos de morts i onze de ferits greus). Precisament 'in itinere' es produeix un augment de la sinistralitat a Lleida del 27,31% respecte al 2015, igual que a la resta de Catalunya on els augmenta un 10,63%. Per territoris, els accidents laborals mortals es concentren a la comarca del Segrià (set), les Garrigues (dos), la Noguera (dos) i la Segarra (un).

Per modalitats contractuals, es produeix un augment del nombre d'accidents de treball en totes les modalitats; en la contractació fixa s'incrementen un 5,91% i en la contractació eventual s'incrementen un 18,20% respecte a l'any anterior. Segons CCOO, el passat mes de març, el 85% dels nous contractes laborals que es van registrar a Catalunya van ser temporals, i el 40% van tenir una durada de menys d'un mes.

"L'alta rotació dels contractes de tan curta durada impedeix garantir-li, a aquest col·lectiu, els drets d'informació i formació sobre els riscos i les mesures preventives". El mateix es denuncia des d'UGT. A més reclamen la derogació de la reforma Laboral i les seves polítiques d'austeritat, "que han dut l'entorn laboral a la seva precarietat i l'empitjorament progressiu de les condicions de treball" i exigeixen que Inspecció de Treball augmenti les accions inspectores en matèria de Seguretat i Salut.

Les malalties professionals són l'altre indicador per mesurar la sinistralitat laboral. A Lleida, la quantitat de malalties professionals comunicades durant l'any 2016 ha estat de 227, que suposa un descens en la comunicació de l'1,73%. Descens que es produeix també al conjunt de Catalunya, on la quantitat de malalties professionals comunicades durant l'any 2016 ha estat 3.199 i suposen un descens en la seva comunicació del 3,52%. CCOO alerta que la infradeclaració i l'ocultació de les malalties professionals és un problema greu que deriva en diverses i greus conseqüències: "falta de prevenció, falta de disposició de recursos i esforços públics, evasió de responsabilitats per la part empresarial o derivació de costos cap al sistema públic de salut, sense oblidar el greu perjudici en termes de patiment, dolor, pobresa social i laboral als treballadors que emmalalteixen".