El Museu de Lleida catalogarà més de 1.600 peces de ceràmica trobades a Bellpuig

Es tracta d'una col·lecció única i la majoria són plats que es creu que s'utilitzaven per donar l'extrema unció als malalts

Redacció
27 d'abril del 2017
Actualitzat a la 13:51h
Imatge de la ceràmica trobada a Bellpuig
Imatge de la ceràmica trobada a Bellpuig | ACN
El Museu de Lleida ha rebut en dipòsit més de 1.600 objectes ceràmics trobats durant les excavacions dutes a terme a l'església parroquial de Sant Nicolau de Bellpuig entre els anys 1969 i 1972. La majoria d'aquests són plats i es creu que s'utilitzaven per donar l'extremunció als malalts.

"Les famílies portaven al mossèn un dels seus millor plats per dipositar l'oli sagrat amb què untava el malalt i després, perquè no pogués ser utilitzat més, el trencava i el duia a l'església on el llençava a una sitja", ha explicat el Bisbe de Solsona, Xavier Novell, que ha afegit que "gràcies a una pràctica sacramental" s'ha conservat un patrimoni "únic".

I és que es tracta d'una col·lecció sense precedents i un dels conjunts més importants de vaixella de taula vidriada dels segles XVI-XIX trobats a Catalunya. Ara el Museu de Lleida l'estudiarà i la catalogarà, ha explicat el director del Museu, Josep Giralt i un cop documentada es decidirà on s'exposa. En aquest sentit, l'alcalde de Bellpuig, Salvador Bonjoch, té clar que "hauria de tornar al seu lloc d'origen".