La Paeria va avalar les obres de la gespa del Camp d'Esports sense tenir aprovat el projecte

Àngel Ros va firmar el decret el 13 de setembre, 15 dies després de l'inici de les obres i un mes i mig més tard de la licitació | L'Ajuntament de Lleida va saltar-se la Llei de Contractes del Sector Públic i va firmar un conveni amb el Lleida Esportiu al·legant "urgència" | La licitació només va tenir dues ofertes quan la Llei de Subvencions que es va aplicar n'especifica un mínim de tres

24 d'abril del 2017
Actualitzat el 25 d'abril a les 2:25h
Operaris instal·lant la nova gespa
Operaris instal·lant la nova gespa | Lleida Esportiu
El Camp d'Esports estrenava nova gespa el 28 de setembre del 2016. El Lleida Esportiu debutava al seu estadi aquell dia després que les obres haguessin obligat l'equip a jugar els primers partits de la temporada a Mollerussa. El club lluïa nova moqueta, instal·lada per l'empresa Royal Verd, que el 26 d'agost entrava les seves màquines per iniciar el procés de substitució de la degradada herba de l'estadi lleidatà, de titularitat municipal i que l'entitat esportiva l'utilitza de forma gratuita gràcies a un conveni de cessió.

​La reivindicació d'una nova gespa que el propietari del club, Albert Esteve, havia fet en diverses ocasions en rodes de premsa era acomplerta mitjançant un conveni de col·laboració (Llei de Subvencions) firmat pel Lleida Esportiu i la Paeria. El document avalava a l'entitat a licitar i adjudicar les obres i, de retop, excloïa l'aplicació de la Llei de Contractes del Sector Públic, aplicable en aquest cas atès que es tractava d'unes obres que es feien en unes instal·lacions municipals i que eren sufragades pel mateix consistori, que continuaria essent el titular de l'equipament un cop acabades les obres de millora. De fet, l'article 4.1.d de la llei contempla també la seva aplicació en convenis signats entre una administració i una persona jurídica sotmesa al dret privat.

​L'Ajuntament de Lleida es va saltar la llei i va traspassar el poder al club privat, una acció legal que va ser aprovada en la sessió plenària de l'1 de juliol amb els vots a favor del PSC, CiU (que va alertar que el club ja ha dit públicament quina seria l'empresa que faria les obres), ERC i el PP. C's i la Crida es van abstenir i el Comú va votar negativament. El document va passar pel ple després que el Lleida Esportiu fes la sol·licitud del conveni el 10 de juny, el mateix dia que el coordinador d'Esports de la Paeria fes l'informe per aprovar el conveni i que la regidora d'Esports, Montse Parra, elaborés la proposta d'aprovació. 

Segons els documents als que ha tingut accés NacióLleida, l'expedient de tramitació del conveni no va ser avalat ni per Secretaria General ni tampoc per Intervenció. Tot i això, la Paeria va defensar el conveni per davant de la convocatòria pública donada la necessitat "urgent" del canvi de gespa, una falsedat ja que el setembre del 2015 l'equip de govern havia estat informat de les reclamacions de la directiva del Lleida Esportiu per canviar la gespa del Camp d'Esports, una qüestió que també va saltar a l'arena púbica dels mitjans de comunicació, que es van fer ressò del mal estat de la gespa.

​La Paeria va avalar les obres sense tenir aprovat el projecte

La signatura entre el club i la Paeria establia unes condicions de compliment i execució del conveni que, segons els documents als quals ha tingut accés aquest diari, es van incomplir. El coordinador esportiu del consistori va elaborar un informe tècnic que obviava diversos punts de les clàusules que configuraven el document alhora que donava per bona la licitació de les obres per part del Lleida Esportiu quan no s'havien concretat les obres a realitzar, ni el seu finançament ni les condicions d'execució ni tampoc l'addenda al conveni.

​En aquest context, l'informe especifica la publicitat i la concurrència que s'havia donat al procés, una normativa que es disposa en l'article 31.3 de la Llei de Subvencions i que apunta un mínim de tres ofertes. En aquesta licitació només se'n van obtenir dues mitjançant anuncis de premsa el 29 de juliol del 2016, dia en que es va iniciar el procediment de licitació.

En aquest punt, la irregularitat es manifesta atès que les obres de substitució de la gespa del Camp d'Esports es van iniciar el 26 d'agost quan l'informe tècnic que proposava donar el vist-i-plau al projecte constructiu no es va aprovar fins el 13 de setembre del 2016, 15 dies després de l'inici de les obres i un mes i mig més tard de l'inici de la licitació. Ho va fer l'alcalde Àngel Ros mitjançant un decret en el qual s'hi manifestava la necessitat de fer "el seguiment d'aquest projecte al qual s'han d'ajustar les obres a realitzar". Sobre el paper, l'equip de govern de l'Ajuntament de Lleida no va poder realitzar les tasques de "vigilància" de les obres del Camp d'Esports que s'especificaven en el conveni signat entre Paeria i Lleida Esportiu.

​El projecte constructiu el va fer la Paeria i no el Lleida Esportiu

​El fet que en el conveni s'indiqués que el projecte "sigui supervisat i informat favorablement pels serveis tècnics municipals" exposava implícitament que havia de ser l'entitat esportiva la que havia d'elaborar el projecte constructiu de l'obra. Altrament, no tindria sentit que s'indiqués que els tècnics municipals supervisessin un projecte fet pels tècnics del mateix consistori. No obstant, en la documentació a la que ha accedit NacióLleida s'hi troba el pla executiu fet per l'Ajuntament de Lleida.

​Fonts de l'Ajuntament de Lleida asseguren que aquesta obra és la primera en que s'ha obligat a un club a aplicar la nova normativa de contractació, que estableix que quan l'Administració subvenciona una obra, l'entitat que n'és responsable "ha d'aplicar els principis de la normativa del sector públic: publicitat, concurrència, plecs de condicions i informes tècnics". D'altra banda, en relació a l'argument d'urgència, des del consistori indiquen que s'havia de fer mitjançant un conveni "en base al calendari de lliga". En aquest sentit, es recorda que el Lleida Esportiu va començar la lliga jugant fora del seu estadi en els partits que jugava com a local.

 Documents