La Garriga demana a la Juncosa que localitzi familiars dels enterrats en una fossa comuna

N'hi ha de Catalunya i de l'estat espanyol | L’historiador Joan Garriga ha reeditat un llibre on analitzava les dades sobre les víctimes

La fossa comuna que hi ha al cementiri de la Doma de la Garriga
La fossa comuna que hi ha al cementiri de la Doma de la Garriga | Jaume Ventura
Redacció
24 d'abril del 2017
Actualitzat a les 14:08h
L’Ajuntament de la Garriga ha fet arribar una carta a una trentena d’ajuntaments catalans, entre ells el de la Juncosa (les Garrigues) i de l’estat espanyol per tal que intentin localitzar familiars de les persones que van ser enterrades, durant la Guerra Civil, a la fossa comuna del municipi, situada al cementiri de la Doma.

La recerca es fa coincidint amb la reedició del llibre Revolta i Guerra Civil a la Garriga, de Joan Garriga, que ha fet el buidatge de les dades sobre la fossa comuna, i també en un moment en el qual la Generalitat ha reiniciat la investigació a fons de les moltíssimes fosses d’aquest estil que hi ha escampades per tot Catalunya.

Segons ha explicat el consistori garriguenc, l’historiador va trobar dades de, per exemple, la barcelonina Carme Gil Travé (de 48 anys, morta el 6 de juny de 1938 a causa d’una peritonitis) o d’Antoni Gorchs Montal (un soldat de 18 anys, mort el dia 25 d’agost de 1938 a causa d’un síncope per cloroform). La major part de les persones enterrades a la fossa, de fet, són soldats que van arribar als hospitals de la Garriga ferits del front de guerra.
 

La placa de record que hi ha al costat de la fossa Foto: Jaume Ventura


L’Ajuntament també ha precisat que a la fossa de la Garriga hi ha algunes persones enterrades de les quals no es tenen prou dades per iniciar la recerca, perquè hi falta, entre d’altres, el seu lloc d’origen. El més habitual és que es tracti de soldats, sobretot internacionals, morts als hospitals de sang de la Garriga.

Aquesta és la llista de municipis on s’envien les cartes: 

-Alacant 
-Alcoi 
-Alcover 
-Algaió (Tamarit de Llitera) 
-Allepuz 
-Almeria 
-Balsareny 
-Barcelona 
-Bellmunt 
-Blancafort 
-Camporrells 
-Ciaño (Langreo) 
-Fuente Obejuna 
-Gernika 
-Getafe 
-Granollers 
-Juncosa 
-La Línea de la Concepción 
-La Unión 
-La Vilella Alta 
-Lasaosa (Sabiñánigo) 
-Màlaga 
-Mendavia 
-Montalbán 
-Sant Vicenç dels Horts 
-Terrassa 
-Tortosa 
-Uleila del Campo 
-Ulldemolins 
-València 
-Vilamajor 
-Villacañas 
-Vilomara