Els promotors de la nova Tracjusa preveuen mobilitzar-se per exigir solucions a la gestió dels purins

L'associació Gestió Agroramadera de Ponent convoca una assemblea extraordinària el 25 d'abril després de constatar el que consideren "passivitat" del Departament d'Agricultura

Redacció
15 d'abril del 2017
Actualitzat a les 18:00h
La planta Tracjusa
La planta Tracjusa | ACN
Els promotors de la reobertura de la planta de Tracjusa de Juneda (Garrigues) han anunciat aquest dissabte a través d'un comunicat que preveuen mobilitzar-se per exigir al Departament d'Agricultura solucions a la gestió de l'excedent de purins que hi ha a la comarca.

De moment, l'associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) -entitat que agrupa 160 explotacions ramaderes de les Garrigues- ha convocat una assemblea extraordinària el 25 d'abril per abordar la qüestió després de reunir-se amb la consellera Meritxell Serret i constatar el que consideren "passivitat" i "manca de propostes" de la conselleria en aquest àmbit. L'associació defensa la necessitat de posar en marxa de nou la planta -actualment paralitzada- per poder tractar els purins que generen els ramaders de la zona utilitzant la crema de residus urbans com a combustible, un aspecte que ha generat molta polèmica i que té en contra diverses entitats i grups ecologistes.
 
El president de l'associació Gestió Agroramadera de Ponent, Eduard Cau, assegura que "després de la reunió mantinguda amb la consellera Meritxell Serret i de la manca de propostes del seu Departament per gestionar la problemàtica real d'excés de purins, els ramaders ens veiem obligats a mobilitzar-nos per trobar solucions tècniques viables i mediambientalment sostenibles per aquesta problemàtica que afecta la comarca".

Dures crítiques a ERC

Segons Eduard Cau, a l'assemblea convocada pel 25 d'abril "exposarem als ramaders la necessitat que ERC, i també el Departament que dirigeix, es posicioni sobre solucions concretes per a gestionar els excedents de purins en comarques que, com les Garrigues, tenen una elevada càrrega ramadera".

Cau ha afegit que "Esquerra Republicana de Catalunya tolera els insults a les persones que impulsem la promoció del projecte". En concret, segons els president de l'associació, "els representants d'ERC a la comarca toleren i reforcen les manifestacions, sovint recolzades en el pur insult, de les plataformes contràries a la reobertura de la planta”.

En aquest sentit, segons Cau, "des de la posició que ocupa en el Govern català, al capdavant del Departament, la passivitat d'ERC sobre el tema els alinea en favor dels demagogs que s'oposen a la planta ja que, tot i que el propi Departament admet que no tenen cap solució alternativa viable a la proposada pels ramaders, també fa possible que, a nivell local i comarcal, els ajuntaments que els republicans governen s'oposin frontalment a l'única iniciativa viable".

La tramitació no s'atura

D'altra banda, segons l'associació de ramaders, no aturaran la tramitació de l'expedient per poder reobrir Tracjusa utilitzant la gasificació per CDR (combustibles derivats de residus) i recorden que tenen l'aval del dictamen independent dirigit pel biòleg i ambientòleg, Ramon Folch, en el qual afirma que "el projecte de nova Tracjusa és un projecte legal, i tècnicament, ambientalment i econòmicament viable".