Una cria de tortuga trobada a l'estany d'Ivars constata la primera reproducció a l'espai

L'any 2010 es va iniciar en aquesta zona humida del Pla d'Urgell un projecte de reintroducció d'aquesta espècie en perill d'extinció a Catalunya

Redacció
28 de març del 2017
Actualitzat a les 18:41h
La cria de la tortuga d'estany
La cria de la tortuga d'estany | Consorci estany Ivars
La troballa d'una cria d'estany (Emys orbicularis) a l'estany d'Ivars i Vila-sana ha constatat la primera reproducció d'aquesta espècie, protegida i en alt risc d'extinció, des que es va començar el projecte de reintroducció a l'espai. La cria es va trobar a tocar de l'estany i va ser una visitant qui la va veure. Ara s'ha pogut confirmar doncs que l'espècie aquàtica s'està adaptant bé a l'espai natural recuperat.

De les dues tortugues aquàtiques autòctones de Catalunya, la d'estany és la que es veu més amenaçada, ja que s'estima que arreu del territori queden probablement menys d'un miler d'exemplars i concentrats en pocs nuclis com el Delta de l'Ebre, la Sèquia Major de Salou, el Baix Ter, i els estanys de Banyoles i Sils.
Des que es va iniciar aquest projecte liderat pel Consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana, la Fundació Catalunya - La Pedrera, el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Universitat de Lleida (UdL), s'han alliberat a l'estany una trentena de tortugues d'estany joves i adultes, totes procedents del CRARC. Algunes d'elles han estat criades en captivitat i també seleccionades genèticament per tal d'assegurar-se que es tracta d'una varietat pròpia d'aquesta zona.

L'objectiu del programa de reintroducció és minimitzar la pressió del factor d'extinció sobre les tortugues d'estany a través de l'assoliment d'una població estable en un hàbitat considerat prioritari per a la seva conservació.