Hisenda reclama 13 milions a l'empresa de l'aeroport de Lleida

La mateixa reclamació s'ha produït en altres empreses públiques catalanes com la CCMA i ara s'està pendent que resolgui el Tribunal Economicoadministratiu

Redacció
24 de març del 2017
Actualitzat a les 18:50h
L'aeroport Lleida-Alguaire
L'aeroport Lleida-Alguaire | Arxiu
L'Agència Tributària (AEAT) reclama 13,7 milions d'euros a l'empresa d'Aeroports de Catalunya, propietària dels aeroports d'Alguaire i la Seu d'Urgell, però també amb gestió als de Barcelona, Reus i Girona, en concepte d'IVA entre els anys 2011 i 2015. Així ho ha avançat aquest divendres el diari Segre a través del director d'Aeroports, Jordi Candela, que ha aclarit que "no hi ha cap sanció ni comportament irregular" per part de l'empresa sinó que es tracta d'un "canvi de criteri" que fa que ara l'administració estatal reclami uns imports que "històricament" no portaveu IVA.

Aquesta mateixa reclamació s'ha produït en altres empreses públiques que reben finançament estatal com la CCMA i Candela ha assenyalat que han fet la corresponent reclamació al Tribunal Economicoadministratiu de Catalunya "perquè resolgui aquesta situació".
L'Administració Tributària ha comprovat el compliment d'obligacions formals i materials per part d'Aeroports Públics de Catalunya i ha arribat a la conclusió que aquesta entitat ha complert totes les obligacions de caràcter fiscal. Això no obstant, s'ha procedit a regularitzar l'IVA relacionat amb determinats conceptes, no per una raó d'incompliment per part de l'entitat, sinó per raó d'una ''discrepància interpretativa'' entre l'Administració i Aeroports.

Això significa, segons Aeroports, que l'Administració té un criteri diferent al que ha seguit la companyia a l'hora de declarar l'IVA, tot i que, fins ara, el criteri aplicat havia estat acceptat per la pròpia Agència Estatal, tal com ha explicat Candela. En aquest sentit, doncs, un canvi administratiu, "difícilment justificable", ha comportat la modificació de l'IVA declarat per Aeroports Públics, si bé, atès que això s'ha produït exclusivament per una confrontació d'interpretacions, l'Administració no ha imposat cap tipus de sanció mercantil.

Aeroports ha traslladat aquesta qüestió al Tribunal Economicoadministratiu de Catalunya, que és l'òrgan que, en una primera instància, ha de decidir quin és el criteri que resulta aplicable. Mentre es resol la qüestió davant els Tribunals, el deute liquidat per l'Administració, que puja a 13,7 milions d'euros, no s'ha de pagar, ja que ha quedat suspès fins a la decisió final.

Aeroports insisteix en aquest sentit, que els conceptes regularitzats no havien estat mai considerades subjectes a l'IVA, fins i tot per l'AEAT, en la doctrina administrativa i, encara més, en la dels Tribunals de Justícia.