Arrenquen la placa del carrer Ramon Areny de Lleida

Durant la manifestació en contra dels símbols franquistes

Redacció
19 de març del 2017
Actualitzat a les 18:11h
Imatge de la retirada de la placa
Imatge de la retirada de la placa | Ferran Aixalà
La placa del carrer Ramon Areny ha estat arrencada aquest dissabte durant la mobilització que s'ha organitzat a Lleida en contra dels símbols franquistes a la via pública. La manifestació ha transcorregut sense incidents, i un dels moments més celebrats ha estat quan s'ha retirat la placa de l'alcalde franquista, una acció que ha rebut desenes d'aplaudiments per part dels manifestants. 

Ramon Areny va ser un alcalde lleidatà del 1939 al 1941 del que la Crida per Lleida ha recuperat del Tribunal Militar Tercero de Barcelona documents que acrediten no tan sols la seva vinculació amb el règim franquista, sinó també la relació directa que va tenir amb diversos assassinats. En aquest sentit, en els papers es veu com l'alcalde franquista anuncia i firma informes sobre ciutadans afins al comunisme afusellats.

​El 7 de setembre del 1939, ja alcalde, Ramon Areny escriu una carta al jutge militar de Lleida informant amb "honor", dels antecedents de Baptista Aguilà Badia, exmembre del POUM i empresonat arran dels fets del 6 d'octubre del 1934 durant 14 mesos. Aguilà va ser executat el 27 desembre d'aquell any sense que Areny fes cas a la súplica de la germana del condemnat, que desmenteix les acusacions fetes contra Aguilà i que fonamenten la condemna a mort.