pesca

Comença la temporada de pesca de la truita

Es preveu la creació de la llicència de cap de setmana, i unes llicències exclusives de fins a 4 anys de pesca sense mort

| 18/03/2017 a les 13:26h
Arxivat a: Esports, pesca, Agricultura
Un pescador de riu, en imatge d'arxiu | Agricultura
Aquesta notícia es va publicar originalment el 18/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dissabte s'ha iniciat el període hàbil de pesca de la truita a Catalunya en una temporada on es preveu la creació de la llicència de cap de setmana, i unes llicències exclusives de fins a 4 anys de pesca sense mort, és a dir, retornant el peix al riu, amb un cost menor que l'actual per promocionar aquesta modalitat. També s'amplia aquest any el ventall de persones que poden accedir a una llicència gratuïta per a discapacitats.
 
El sacrifici de la carpa i de la truita irisada resta condicionat al que estableixi el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient en l'exercici de les seves competències.
 
La setmana passada, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar la nova resolució per la qual s'ordena la pesca en aigües continentals per a la temporada 2017. D'aquesta manera, els pescadors ja poden conèixer totes les condicions i regulacions adoptades aquesta temporada.

Captures i arts utilitzats

El límit de captures per a la truita comuna (Salmo trutta) continuarà sent de 4 exemplars per pescador i dia d’una mida superior o igual als 22 cm a les zones de pesca controlada de salmònids. Pel que fa a les zones intensives, i d'acord amb l'estoc disponible per part de la Generalitat, s'estableix un límit de captures de 4 truites per pescador i dia, d’una longitud igual o superior als 19 cm. La impossibilitat d'alliberar truites irisades a causa de la sentència del Tribunal Suprem ha condicionat notablement les quantitats i les dates de repoblació.

Pel que fa al llobarro (Dicentrarchus labrax), l’orada (Sparus aurata) i les llises (Chelon labrosus, Liza ramada, Liza saliens, Mugil cephalus i Liza aurata) presents en aigües continentals de Catalunya, es fixa una longitud mínima de captura de 25 cm, 20 cm i 16 cm, respectivament. Això es fa per homogeneïtzar les mides amb les establertes a la normativa de pesca marítima que regula aquestes espècies que viuen habitualment al mar, però entren a les aigües salobroses de les desembocadures dels rius.

Per evitar incidents amb la navegació, es prohibeix el grumeig des d'embarcacions tripulades o no, i l'ús de boies per a la seva senyalització.

Zones de pesca controlada i zones lliures sense mort

Entre els pocs canvis que hi ha en aquestes zones respecte de l'any passat, cal destacar la recuperació de la zona de pesca intensiva sense mort del riu Francolí i Brugent, la modificació dels límits de l'escenari de pesca esportiva del Foix i la supressió de la zona de pesca intensiva de Llesp (Alta Ribagorça).

Pel que fa a l'expedició de permisos de pesca, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) manté els canals de l’any passat; telemàticament, al web d’informació, tràmits i serveis de la Generalitat de Catalunya; presencialment, als serveis territorials o a les oficines comarcals del DARP, i en alguns establiments de zones de muntanya mitjançant la col·laboració de les societats de pescadors.

Es recorda a tots els pescadors que setmanalment el DARP publica el Pla de repoblacions piscícoles en zones intensives en aquest web. Al mateix web, es pot trobar el Visor cartogràfic de pesca continental, on es poden consultar visualment les zones lliures sense mort i les zones de pesca controlada. Pròximament, també es publicaran noves capes com la de Reserves genètiques de truita i els límits de les aigües de salmònids i ciprínids.

Noves taxes i descomptes

Aquesta temporada es preveu la creació de la llicència de cap de setmana, de dos dies de durada. Actualment, hi havia la possibilitat d'obtenir llicències per un dia, 15 dies, 1, 2, 3 o 4 anys. A més, es crearan les llicències exclusives de pesca sense mort d’1, 2, 3 i 4 anys a un cost menor que l'actual. Aquesta és una mesura que pretén promocionar la pesca sense mort, fent que la llicència dels pescadors que pesquin exclusivament de manera que retornin les truites al riu sigui més econòmica.

També s'amplia el ventall de persones que poden accedir a una llicència gratuïta per a discapacitats. En aquest sentit, les persones amb un 33% de discapacitat podran obtenir aquest tipus de llicència.
 

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge de l'edifici del Rectorat | Arxiu
Àlvar Llobet
01/01/1970
El gerent de la universitat informa de la congelació dels comptes bancaris i assegura que cal esperar que Madrid activi els tràmits per fer els pagaments | L'aturada de les finances altera la participació de docents en congressos internacionals
01/01/1970
Els agents visitaran els centres aquest dimarts i dimecres per enviar la informació al ministeri públic
Pau Juvillà, al centre de la imatge | Arxiu
01/01/1970
La formació agraeix la valentia d'Izquierda Unida Alto Aragón per debatre sobre el dret d'autodeterminació del poble català en aquesta comunitat
Un requeriment d'informació entregat per la Guàrdia Civil | ACN
01/01/1970
Agents de la policia judicial que demanen a la secretaria del consistori una còpia registrada del decret de suport al referèndum signat per l'alcalde