La Paeria tanca el pressupost del 2016 amb un superàvit de més de 5,1 milions

El deute del consistori s'ha reduït en 4 anys en 46 milions

Redacció
15 de març del 2017
Actualitzat el 16 de març a les 11:20h
Mínguez i Ros han presentat la liquidació
Mínguez i Ros han presentat la liquidació | ACN
L'Ajuntament de Lleida va tancar els comptes del 2016 amb un superàvit de 5.170.448,8 euros, segons es desprèn de la liquidació del pressupost que han presentat aquest dimecres l'alcalde, Àngel Ros, i la tinenta d'alcalde i regidora de la Gestió de Recursos Municipals, Montse Mínguez. L'any 2015, el romanent aconseguit per la Paeria va ser de 412.000 euros, per la quals cosa s'ha multiplicat per 12 el resultat positiu. Dels més de 5,1 milions d'euros de resultat positiu del pressupost 2016, 4,9 milions corresponen a l'Ajuntament, 163.247,15 a l'Institut Municipal d'Ocupació, i 91.374,95 a Turisme de Lleida.

Destaca el fet que per primera vegada des del 2006, l'Ajuntament va incrementar els ingressos per l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres. Ros ha destacat, a banda de la importància econòmica, la capacitat política d'acció que permet aquest superàvit per finançar el reconeixement de deute, la despesa d'enguany i inversions. Així mateix, els responsables municipals han destacat que en quatre anys, el deute de la Paeria s'ha reduït en 46 milions d'euros. El període mig de pagament de l'Ajuntament de Lleida es va situar al desembre del 2016 en 52 dies, baixant 11 dies respecte al 2015.
Ros i Mínguez han posat de relleu que, per primera vegada des del 2006, la Paeria va augmentar durant l'any passat els ingressos per l'impost sobre construccions i obres per la recuperació de les transaccions immobiliàries dels darrers anys i amb la previsió de continuar amb aquesta tendència. Pel que fa al reconeixement de crèdit del 2016 és d'1,5 milions d'euros, una xifra "totalment absorbible per romanent positiu", segons Mínguez.

La Cohesió Social, l'Educació i l'Ocupació és l'àmbit que va rebre la major despesa consolidada dels comptes de la Paeria del 2016, amb un 35,48% del pressupost, seguit per Urbanisme i Via Pública (30,56%); Serveis a la Ciutat (19,98%); Seguretat, Civisme i Règim Interior (13,31%); Serveis de Caràcter General (9,39%), i la resta d'àmbits municipals.

Ingressos Consolidats

La Paeria va ingressar 81,45 milions d'euros per impostos directes (respecte als 75,59 milions de l'any anterior).Els ingressos per impostos indirectes va ser de 4,60 milions d'euros, enfront dels 4,14 milions del 2015. Les taxes, preus públics i altres ingressos van aportar al pressupost municipal 31,38 milions d'euros (30,68 milions el 2015) i les transferències corrents, 39,35 milions d'euros (37,97 milions al 2015).

La tinenta d'alcalde ha remarcat l'evolució positiva de la participació en els ingressos de l'Estat, que va créixer un milió d'euros més, "perquè en el comportament de l'economia de Lleida, si creix l'IVA, l'impost de societats i l'impost de la renda, creix la participació d'ingressos".

La recuperació economia s'observa també en l'increment del parc d'immobles a Lleida, que va permetre un augment en la liquidació de l'IBI, rebut que es va congelar l'any passat i va incorporar ajudes a famílies. En l'apartat de vehicles, el parc dels vehicles es va mantenir constant, amb un lleuger increment en la recaptació de l'impost. Pel que fa a les plusvàlues, la liquidació va ser superior, amb recuperació de les transaccions immobiliàries a la ciutat en els darrers anys, segons Mínguez.

La dinàmica immobiliària es veu reflectida alhora en l'impost sobre construcció, instal·lacions i obres (ICIO), que va tornar a "repuntar" i, per tant, va possibilitar a la Paeria tornar a créixer amb la previsió que enguany segueixi la mateixa línia. És la primera vegada des de l'any 2006 que va augmentar aquest impost. Mínguez ha apuntat que aquesta dada se situava en 7,6 milions d'euros el 2006 i que ha descendit cada any, sent el 2016 el primer any que es va recupera -amb 1,2 milions d'euros de creixement-.

Altrament, l'Ajuntament de Lleida va dedicar 966,8 euros per habitant durant el 2016, sent aquesta la despesa corrent, quan els ingressos fiscals van ser de 848,6 euros. És a dir, "el ciutadà rep més serveis dels que paga", segons la responsable de les finances municipals.

Romanent i reconeixement de crèdit

Montse Mínguez ha explicat que per aconseguir el superàvit positiu, s'observa un increment del romanent "perquè hi ha una millor tresoreria, dels fons líquids; perquè hi ha menys drets pendents de cobrament i perquè hi ha un sanejament del deute contribuït, menys obligacions pendents de pagament". En aquest sentit, la tinenta d'alcalde ha remarcat que la Paeria va tancar el 2016 amb les pòlisses de tresoreria a zero i ha posat de relleu que "no es devien diners al banc per aquest concepte".