L'IRBLleida posarà en marxa dos grans investigacions sobre envelliment i obesitat

L'institut rep més de 700.000 euros del Departament de Salut per incorporar investigadors

Redacció
03 de març del 2017
Actualitzat a la 13:00h
Investigadors de l'IRB Lleida
Investigadors de l'IRB Lleida | ACN
L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida-Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) rebrà 704.788,10 euros del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2016-2020, un pla pioner del Departament de Salut per estimular la recerca biomèdica a Catalunya. Aquesta dotació pressupostària permetrà la incorporació de tres investigadors durant tres anys a l'institut i fomentar la recerca en el personal d'Infermeria a través de substitucions parcials de la dedicació assistencial dels investigadors de l'àrea d'Infermeria.

L'arribada d'aquests recursos també possibilitarà a l'IRBLleida posar en marxa de dos grans programes de recerca, un sobre l'envelliment i l'altre sobre obesitat. A més, l'IRBLleida també col·laborarà amb tres projectes, dos amb l'Institut d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol), i un amb l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
 
El Departament de Salut finançarà a Catalunya quinze grans programes de recerca, dels quals dos a l'IRBLleida. 'Imagenoma de l'envelliment' és un projecte compartit amb l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), finançat amb més de 400.000 euros durant tres anys, en què l'IRBLleida s'encarregarà de la part d'anàlisi de metabolòmica i genòmica de l'estudi que comptarà amb la participació de 2.000 persones de més de 50 anys de les comarques gironines.

El segon gran programa de recerca concedit a l'IRBLleida, finançat amb 91.680 euros, porta per nom 'Estudi de la susceptibilitat genètica com a predictor de la pèrdua de pes i la resolució de les comorbiditats associades a l'obesitat després de cirurgia bariàtrica'. L'IRBLleida portarà a terme aquesta recerca en col·laboració amb la Fundació Hospital Universitari Vall d'Hebron-Institut de Recerca (VHIR), la Fundació Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i la Fundació Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT).

Altrament, l'IRBLleida també podrà incorporar tres investigadors durant tres anys, en concret cada un d'ells s'incorporarà al grup de Recerca Translacional en Medicina Respiratòria, Patologia Oncològica i al Grup Translacional de Recerca Vascular i Renal. Pel que fa a l'àmbit d’infermeria, el PERIS permetrà que cinc professionals d'infermeria dediquin una part de la seva tasca a recerca en un període de quatre a nou mesos, segons la sol·licitud presentada. A més, l'IRBLleida també col·laborarà amb tres projectes en col·laboració, dos amb l'Institut d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol), i un amb l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

En concret, la dotació pressupostària a l'IRBLleida es divideix en 321.204,39 euros per a la incorporació de científics i tecnòlegs; 90.000 euros per a la intensificació de professionals d'infermeria; 181.697,30 euros per a programes de recerca, i 111.886,41 euros per als projectes en col·laboració amb d'altres instituts de recerca.

El Departament de Salut ha publicat aquesta setmana la resolució provisional de la convocatòria en què s'atorguen una desena de projectes impulsats per l'IRBLleida. El Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) 2016-2020 està dotat amb més de 18 milions d'euros que es destinaran a 177 propostes escollides que han estat avaluades per una quarantena d'experts independents sota la coordinació de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS).