L'escultura restaurada «Gènesi» d'Antoni Abad presideix el campus del Rectorat

La Paeria l'ha recuperada després de la degradació que havia tingut al parc de les Basses on estava ubicada fins ara

Redacció
26 de febrer del 2017
Actualitzat a la 1:19h
Imatge general de l'escultura
Imatge general de l'escultura | Paeria
L'escultura "Gènesi", de l'artista Antoni Abad, presideix des d'aquest dissabte els jardins del campus del Rectorat de la Universitat de Lleida, a la plaça Víctor Siurana. La Paeria l'ha recuperada i restaurada després de la degradació que havia tingut al parc de les Basses on estava ubicada fins ara. 'Gènesi' és una escultura abstracta en marbre que representa una parella que s'abraça. L'autor la va crear el 1975.
 
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha inaugurat aquest dissabte al migdia la restauració de l'escultura. Durant l'acte, el paer en cap, que ha estat acompanyat per la família de l'escultor i el rector de la UdL, Roberto Fernández, ha volgut veure en l'abraçada d'aquesta imatge abstracta un paral·lelisme amb els llaços existents entre la ciutat i la Universitat.

El fill de l'artista, Toni Abad, també escultor, ha intervingut per agrair la recuperació d'aquesta obra, de la qual ha dit que era com un gat, perquè ha tingut moltes vides, referint-se als diferents indrets on ha estat instal·lada des de la seva creació, primer a la Gremial i després a les Basses, fins a arribar ara a la Universitat.

Toni Abad ha afirmat que el seu pare estaria molt content, si hagués conegut que ‘Gènesi’ s'ubicaria finalment "a l'Estudi General de Lleida, un lloc que tant li agradava, quan va tenir l'oportunitat de ser professor a l'Escola de Belles Arts i ensenyar als qui venien", ha dit.

En un primer moment, l'obra es va col·locar a la planta superior del bar ‘Casa Nostra’, al costat de la Gremial. Després de tancar el local, l'autor la va donar a la Paeria i es va ubicar al Parc Municipal de les Basses, quan les piscines estaven en plena ebullició, però el seu progressiu abandó va propiciar també el deteriorament i els actes vandàlics a l'obra.

Ramon Solé ha estat l'encarregat de la restauració, que ha consistit en un tractament inicial per eliminar algues i liquens, una neteja química per extreure'n sediments, òxid i pintures, i un posterior segellat amb morter de calç de les fissures per evitar que l'aigua i la humitat entrin a la pedra.

L'escultor, originari de Conca que es va establir a Lleida

Antonio Abad Gil va nàixer el 1921 a Santa María del Campo Rus, a Conca. Es va establir a Lleida després de fer-hi el servei militar. Va estudiar Belles Arts a Madrid i va tornar a la capital del Segrià per casar-se amb l'escriptora Teresa Rosés. El matrimoni va tenir diversos fills, entre els quals l'artista, pintor i escultor Antoni Abad Rosés, un dels pioners del net art a Espanya.

El 1946 va participar en la fundació del Cercle de Belles Arts. Va fer de professor de l'Escola de Belles Arts de Lleida i com a creador va impulsar nombroses activitats culturals a la ciutat.

La ciutat compta també amb una altra de les seves escultures, ‘Home’, situada davant de la subdelegació del Govern espanyol, a la plaça de la Pau. Es tracta d'un autoretrat avantguardista en bronze de grans dimensions que mostra una figura pensativa.