Controlar la inseguretat

"Sovint el que els altres pensaran, la por a fer el ridícul o la "voluntat" de complaure sempre els demés, porta a actuar sense tenir massa en compte el que realment es vol"

Èrica Cano / IPPSIC
23 de febrer del 2017
Actualitzat a les 11:28h
La timidesa es pot vèncer
La timidesa es pot vèncer | Arxiu
La inseguretat a l’hora de relacionar-se amb els altres o en el moment de prendre decisions condiciona la manera d’actuar i sentir-se de la persona. Sovint el que els altres pensaran, la por a fer el ridícul o la "voluntat" de complaure sempre els demés, la porta a actuar sense tenir massa en compte el que realment vol.

La inseguretat ens fa sentir tímids, petit, dubtosos, amb por, controla el nostre comportament i pren les decisions per nosaltres. Les persones insegures depenen de l’opinió i expectatives dels altres, el que les persones del seu voltant pensaran, a vegades, importa més que el que elles mateixes pensin, això els fa dubtar i entrar en un cercle de pensaments negatius que empitjora la inseguretat. Són comuns frases com: "i si faig el ridícul...?", "i si m’equivoco...?", "potser m’anirà malament", "això no ho puc fer perquè no em sortirà i la gent pensarà que..." tots aquests pensaments no ajuden a superar la inseguretat.

Aquestes són algunes pautes per millorar la inseguretat i deixar-la enrere:

Prendre consciència dels propis pensaments i emocions és el primer pas, ja que permet que la persona identifiqui les idees que la fan sentir insegura, en quins moments i davant de quines situacions o persones en concret. Això ajuda a poder plantejar un canvi de pensaments.

Fer una llista d’aquelles situacions que ens fan sentir més insegurs pot ser útil per afrontar-les i tenir en compte els progressos cap a la seguretat.
Aprendre a dir no i ser assertiu són dues claus importants per sentir-se segurs, ja que permeten prioritzar el que la persona vol o no, posant-se a ella com a control de la situació i de les decisions.

Canviar el propi diàleg intern, el pensament, ajuda a afrontar les situacions d’inseguretat. Modificar el pensament "no ho podré fer" per "intentaré fer-ho i la propera vegada milloraré alguns aspectes" o "ho he fet molt malament, hauran pensat que no en sé" per "he fet bé algunes coses (concretar-les), encara n’he de millorar algunes (concretar-les) però cada vegada ho faig millor"... ajuda a sentir-se més segurs. Per tant, un pensament positiu ajuda a avançar cap a la seguretat.

Parlar obertament de les inseguretats amb persones de confiança permet reconèixer-les i assumir-les, a més, és una bona ocasió per veure que les persones que ens envolten també tenen inseguretats.

És important ser conscients del fet que és habitual i normal sentir-se insegur quan no es té confiança (a una persona, a la realització d’una tasca...) o quan es viuen situacions noves, afrontar aquells moments que desperten la inseguretat, fa que la persona guanyi confiança i la sensació de sentir-se insegur disminueixi. És gairebé impossible sentir-se segurs en tot, sempre hi ha alguna situació desconeguda a la qual ens fa respecte afrontar-nos. La inseguretat en ella mateixa no és negativa, però pot resultar un problema si es deixa que controli la vida de la persona i la limiti.

Assistir a psicoteràpia ajuda a aprendre com controlar la inseguretat.