Mollerussa comença a votar entre tres opcions sobre la reforma del centre de la ciutat

Tots els projectes plantegen prioritzar el vianant i la consulta popular per elegir-ne un s'allargarà fins diumenge amb possibilitat de votar presencialment o telemàticament

Redacció
20 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:18h
Un veí i una regidora, durant l'inici de la votació
Un veí i una regidora, durant l'inici de la votació | ACN
La consulta popular per elegir entre tres projectes de reforma del centre urbà de Mollerussa ha començat aquest dilluns a les deu del matí amb els primers veïns i comerciants que ja han exercit el seu dret a vot a les dependències municipals o telemàticament a través d'Internet. Les propostes, que durant les darreres setmanes han estat presentades i exposades a la ciutadania, preveuen totes donar prioritat al vianant per davant dels cotxes.

Les votacions es podran fer fins diumenge vinent, que és quan es coneixerà el resultat. La proposta guanyadora servirà per orientar l'equip de govern en la reforma de 10 carrers i places amb una inversió de tres milions d'euros abans del juny de 2018. Els veïns han destacat la necessitat de reformar un centre urbà que s'havia quedat "antic".
 
L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha destacat que la consulta és una "oportunitat" pels poc més de 8.500 veïns majors de 16 anys i els 150 comerciants que estan cridats a votar. És la primera vegada que es realitza un procés d'aquesta característiques a la capital del Pla d'Urgell i l'alcalde no ha amagat que estan "nerviosos però il·lusionats" a la vegada.

En aquest sentit, ha parlat de les "incerteses" que pot generar el procés de consulta, que s'ha plantejat amb importants novetats tecnològiques ja que per votar cal donar-se d'alta a l'Ajuntament on s'entrega un codi QR i a través d'un dispositiu s'emet el vot. També hi ha la possibilitat de fer tot el procediment des de casa a través d'Internet. Això no obstant, Solsona ha remarcat que es tracta d'una forma de "socialitzar les decisions estratègiques de la ciutat" i això "mai pot ser negatiu".

Tres projectes que aposten pel vianant

Els tres projectes que poden escollir els mollerussencs i comerciants, a banda de la quarta opció que és votar en blanc, aposten majoritàriament per prioritzar el vianant davant els cotxes al centre de la ciutat. El primer finalista porta per nom 'Mollerussa +que mai', de l'agrupació de licitadors de Mollerussa representada per Cristina Clotet i composada amb Esther Gatnau; 'Connecta't', representada pel gabinet barceloní encapçalat per Estanislau Roca i composat amb Joan Florit, Aitor Estévez i Yolanda Olmo; i 'Tapiz', del valencià Antonio López.

Els carrers que seran objecte de la primera fase de la reforma són l'avinguda Catalunya, el carrer Onze de Setembre, el Santa Cristina, el Ciutat de Lleida, l'Estrella, Ponent i Acadèmia, així com les places Major, la de l'Ajuntament i la Manuel Bertran.

Els veïns destaquen la necessitat de reformar el centre

Alguns dels primers veïns que han pogut efectuar el seu vot a la consulta han coincidit a destacar que després de molts anys sense obres ja tocava que es fes una reforma del centre de la ciutat, que ha quedat "antiga". Així ho ha dit en Jaume Costa, un veí del carrer l'Estrella, que també ha valorat positivament que hi hagi menys cotxes tot i que creu que hi haurà "dies de tot".

De la seva part, la responsable d'una clínica dental situada també en les immediacions del centre, Carme Pozo, ha valorat positivament la iniciativa de la consulta i s'ha mostrat convençuda que una major peatonalització del centre serà "favorable" per al conjunt de comerciants de la ciutat.