«La guerra ens va marcar per sempre»

El balaguerí Ernest Vilaseca va recordar per darrer cop al programa "Trinxeres" de TV3 la seva vivència durant la Guerra Civil | "Recordo els forats que hi havia al pont de Sant Miquel per volar-lo, tenia 14 anys"

13 de febrer del 2017
Actualitzat a les 11:25h
Ernest Vilaseca, durant el programa de TV3
Ernest Vilaseca, durant el programa de TV3 | TV3
El 6 d'abril del 1938, les tropes franquistes ocupaven la ciutat de Balaguer i desplaçaven els soldats republicans, cada cop més debilitats i amb una consciència creixent que la Guerra Civil seria guanyada per Franco. Poques hores abans, els republicans havien volat el pont de Sant Miquel amb la intenció de frenar l'avenç imparable dels feixistes, que comptaven amb més soldats i armament. La voladura es va fer a corre-cuita, i va deixar a mercè dels franquistes molts republicans, que van ser disparats quan intentaven creuar nedant el riu Segre.

La voladura va dividir famílies balaguerines. Moltes d'elles havien marxat dies abans de la ciutat en vista de la proximitat de la confrontació, encara que hi havia gent que tornava a la ciutat. Va ser el cas d'Ernest Vilaseca, un jove de 14 anys que va tornar a Balaguer amb bicicleta aquell dia per convèncer la seva àvia de sortir de la ciutat. El programa Trinxeres, de TV3, ha emès aquest diumenge el que va ser el darrer record enregistrat de Vilaseca, traspassat el passat 20 de gener als 94 anys. "Quan vaig retornar ja hi havien els forats fets al pont, i vaig sentir el moment de l'explosió poc després que hi passés", deia Vilaseca.

​De fet, ell va ser un dels darrers balaguerins que van creuar el pont abans de la seva voladura. Ho va fer amb bicicleta poc abans que ho fessin Pepito Portella i Ton Camarasa, les dues darreres persones que van travessar-lo tal com recull el llibre "Corba de foc. El cap de pont de Balaguer", el cinquè volum de la col·lecció "Eines de Memòria", editat pel Memorial Democràtic. "Érem nens i ens semblava una aventura, però la guerra em va quedar marcada per sempre", assegurava Vilaseca al programa, que recordava les dificultats que van passar els seus pares.

​El segon capítol de Trinxeres ha abordat la batalla de Balaguer i el cap de pont, la franjade terreny queprotegeix ienvolta elpasd'unpontper amantenir laposició que van crear les tropes franquistes per resistir l'envit dels republicans, que van intentar recuperar Balaguer dies després. Va ser en va. Els feixisme va anar empenyent el seu enemic cap a Barcelona comptant amb victòries les batalles, on molts joves soldats de 18 anys - els de la lleva del Biberó - van morir arrasats per les bales franquistes. Un dels episodis més tràgics va ser el del Merengue, un petit pujol proper a la capital de la Noguera i on es va lliurar un combat desigual entre els dos bàndols.

​Alumnes de l'IES Ciutat de Balaguer van recórrer els espais d'aquell conflicte i van plantar estaques en record d'alguns soldats que van morir durant la Guerra Civil.
 

VÍDEO De Tremp a Balaguer: La Batalla de Balaguer