El 2016, oficialment l'any més calorós de la història

La temperatura global es va situar l'any passat 1,1 graus per sobre de l'existent a l'era preindustrial, segons dades de l'Organització Mundial de la Meteorologia

Redacció
21 de gener del 2017
Actualitzat a les 12:57h
Imatge d'una font en ple estiu
Imatge d'una font en ple estiu | Adrià Costa
Els informes de l'Institut Goddard d'Estudis Espacials de la NASA apuntaven aquest desembre que el 2016 es podria convertir en l'any més calorós del que es té constància. Aquest dimecres, l'Organització Mundial de la Meteorologia ho ha confirmat: la temperatura global es va situar aquest passat any 1,1 graus centígrads per sobre de la que hi havia a l'era preindustrial. A més, segons les dades publicades avui per l'organisme el 2016 va ser un 0,7% més calent que el 2015, un any que ja va estar marcat per màximes extremes.

De fet, els 16 anys més calorosos dels quals es té constància han estat durant aquest segle, a excepció de 1998, quan hi va haver un fort episodi del fenomen meteorològic conegut com el Niño. Aquest fenomen i el de la Niña són el resultat de les fases oposades d'interacció entre l'atmosfera i l'oceà Pacífic - increment o baixada de la temperatura de l'aigua- i tenen efectes antagònics en el clima de diferents llocs del món. Mentre que el Niño va associat a un augment dels termòmetres, la Niña contribueix a un descens dels mercuris. 

En el comunicat emès per l'OMM, Petteri Taalas, secretari general de l'entitat, ha remarcat que les temperatures "només expliquen part de la història". "Els indicadors a llarg termini del canvi climàtic provocat pels humans van assolir màxims el 2016. Les concentracions de diòxid de carboni i de metà també van aconseguir nous rècords", assegura. Així mateix, Taaalas també mostra la seva preocupació pel desglaç de l'Àrtic i de l'Antàrtida.

Per arribar a aquestes conclusions l'OMM ha fet servir registres de la NASA, el Centre Europeu sobre Prediccions Meteorològiques, el Servei de Canvi Climàtic Copèrnic, l'Agència Nacional d'Oceans i Atmosfera dels Estats Units, i l'institut meteorològic de la Gran Bretanya.