Arrenca la 54a Fira de l'Oli de les Borges marcada per la caiguda de producció a les zones de secà

Els visitants poden gaudir fins diumenge de tallers, degustacions, xerrades i presentacions, entre moltes altres propostes

Un grup de nens tastant pa amb oli d'oliva
Un grup de nens tastant pa amb oli d'oliva | ACN
Redacció
20 de gener del 2017
Actualitzat a les 18:36h
Aquest divendres ha obert les portes la 54a edició de la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que se celebra a les Borges Blanques. El certamen compta enguany amb la presència de 160 expositors, dels quals una trentena estan vinculats directament al món de l'oli, el producte estrella la fira, els quals veuen en la fira un "bon aparador" on donar a conèixer el seu producte. La d'enguany ha estat una campanya de "contrastos" a la DOP Les Garrigues ja que la bona collita assolida on hi ha reg de suport contrasta amb la caiguda de producció, d'entorn un 60%, en aquelles zones on no en tenen.

Enguany, la fira posa especial èmfasi en la contribució que fan cooperatives i petits elaboradors de productes agroalimentaris de proximitat i de qualitat en la vertebració del territori i en l'impuls de l'economia del país. Fins diumenge, els visitants podran gaudir de tallers, degustacions, xerrades i presentacions, entre moltes altres activitats. L'encarregada d'inaugurar la fira ha estat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
 
L'edició d'enguany de Fira de l'Oli i les Garrigues arriba marcada per una campanya de l'oliva "amb contrastos" ja que la sequera ha fet caure un 60% la producció en zones de secà i que no tenen reg de suport de la DOP Les Garrigues, mentre a aquelles zones que sí en disposen la collita ha estat "molt bona", segons ha explicat el president de la DOP Les Garrigues Enric Dalmau. En aquest sentit, ha defensat que "cada vegada és més necessari poder tenir reg de suport perquè si volem estar als mercats necessitem tenir una producció regular garantida". Pel que a preus, Dalmau ha fet una valoració positiva i ha detallat que "avui en dia són raonables pel que haurien de ser en un oli de qualitat", després d'anys "d'estar venent a preu sota cost", cosa que "ho ha fet passar malament a molts productors".

En relació amb el certamen, el president de la DOP Les Garrigues ha posat de relleu que "és una fira que cada any va a més i la imatge que dona és més de qualitat i sintonia amb això també s'espera l'afluència de més visitants". En aquest sentit, considera que suposa un "gran aparador" per a cooperatives i elaboradors ja que considera que ha esdevingut un "referent" ja no només a Catalunya, "sinó a l'Estat i al món".

Enguany fins i hi participa alguna empresa de Castella-la Manxa, a banda de moltes altres de la les Garrigues i d'altres zones productores del país. Altres elaboradors com ara Salvaor Farré, d'Olis Salvador Farré 'Chicó', i Miquel Masip, de la Cooperativa de Bovera, han coincidit en què ser presents al certamen suposa una "bona oportunitat" per donar a conèixer i de vendre l'oli d'oliva verge extra que produeixen.

160 expositors, una trentena del món de l'oli d'oliva

La Fira de l'Oli de Qualitat Extra Verge de les Borges Blanques posa en la seva 54a edició especial atenció en el valor de la contribució que fan les cooperatives i els petits elaboradors. Això ha comportat un dels canvis més destacats en l'interior del recinte, que aquest any disposa també d'alguns estands més petits, per permetre l'entrada d'aquests productors i cooperatives més petites, que normalment no s'atrevien a adquirir un espai tan gran com els dels altres expositors.