Ipcena presenta un recurs contra l'autorització ambiental a la incineradora de Juneda

L'entitat ecologista i la plataforma opositora al projecte veuen "tracte de favor" de Territori i Sostenibilitat cap als promotors i no descarten acudir a la Fiscalia

Redacció
19 de gener del 2017
Actualitzat a les 19:37h
Imatge dels representants d'Ipcena i de la plataforma
Imatge dels representants d'Ipcena i de la plataforma | ACN
Ipcena, com a membre de la Plataforma Aturem la incineradora a Juneda, ha presentat un recurs de reposició contra l'atorgament a Tracjusa de l'autorització ambiental per part de la secretaria de Medi Ambient en considerar que s'ha concedit "de forma irregular" i amb "tracte de favor" cap al grup de promotors que promou la reobertura de la planta de purins de Juneda (Garrigues). Asseguren que no s'oposen al fet que Tracjusa pugui obtenir aquesta autorització ambiental sempre i quan sigui "amb el compliment de la llei".

L'entitat ecologista, que no descarta acudir a la Fiscalia, argumenta que la Generalitat no podia atorgar l'autorització ambiental, per la revisió anticipada de la llicència ambiental, després que l'empresa estigués tres anys aturada. També reclama a l'administració criteris de "precaució" davant els possibles efectes nocius que la crema de residus també prevista en el projecte podria ocasionar a la salut humana i al sector oleícola de la zona.

Representants de la plataforma i d'Ipcena es reuniran aquest divendres amb la directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, i amb la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, per traslladar-li les seves inquietuds entorn al projecte de la nova Tracjusa.
 
Ipcena ha presentat aquest dijous un recurs de reposició adreçat al conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, contra la resolució favorable de la secretaria de Medi Ambient de 22 de desembre del 2016, que atorga l'autorització ambiental a Tracjusa, per la revisió anticipada de llicència ambiental de què disposava l'empresa el 2013 quan dedicava la seva activitat al tractament de dejeccions ramaderes fent servir gas natural. Aquesta autorització és un dels tràmits necessaris per a la reobertura de la planta, que promou un grup de ramaders de la zona i que en el nou projecte preveu també la crema de residus com a combustible per assecar els purins.

En concret, el recurs presentat per Ipcena demana a Rull, per una banda, "que consideri nul·la la resolució, i exigeixi la tramitació de la clausura total o temporal de la indústria", i d'altra reclama l'obertura d'un expedient sancionador, "com a infracció molt greu que pot anar fins al 2 milions d'euros". En cas que no siguin ateses les seves reclamacions, des d'Ipcena no descarten portar Territori i Sostenibilitat a la Fiscalia "per tracte de favor i per falsedat en la documentació", i també pel fet que l'empresa "no notifiqués l'aturada de la indústria en més de tres anys", tal com preveu la normativa..

L'entitat ecologista considera que la forma "irregular" en què la Generalitat ha atorgat aquesta autorització ambiental a Tracjusa la converteix "en un procediment nul de ple dret", segons ha exposat Joan Vàzquez. El secretari general d'Ipcena ha acusat Territori i Sostenibilitat d'"abandó de funcions" per haver concedit l'autorització a la firma de Juneda "al inhibir-la del compliment de la normativa vigent, en matèria de prevenció i seguretat en una indústria classificada de potencialment contaminant".

Segons Vàzquez, Medi Ambient "no podia donar l'autorització ambiental a l'empresa" després d'estar tres anys aturada -arran de la retallada de l'Estat a les renovables-, perquè "la normativa diu que en qualsevol indústria potencialment contaminant, una paralització temporal o total, requeria una notificació a l'administració" per part de Tracjusa, "cosa que no han fet". Per això, la indústria necessitaria una nova avaluació ambiental per poder prendre l'activitat, segons ha remarcat el secretari general d'Ipcena. L'entitat, així com la plataforma, asseguren que no s'oposen a què Tracjusa pugui obtenir l'autorització ambiental però volen que aquesta sigui "amb el compliment de la llei".

En aquest sentit, el portaveu de la Plataforma aturem la incineradora a Juneda, Elies Bosch, ha acusat els promotors de la reobertura de Tracjusa de "fer un doble joc" ja que, per una banda, "estan movent la reobertura de la planta amb gas natural, mentre segueixen tramitant el projecte que preveu la crema de residus". "Quan l'empresa tindrà els papers per cremar residus, farà el canvi de gas natural a residus", ha assegurat Bosch.

Reunió amb responsables de Territori i Sostenibilitat

Representants de la plataforma i d'Ipcena es reuniran aquest divendres amb amb la directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, i amb la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, per traslladar-los els arguments del recurs presentat i per exposar-los les seves inquietuds entorn al projecte de la nova Tracjusa.

Xerrada a les Borges Blanques per exposar els possibles efectes nocius de la crema de residus

Altrament, la Plataforma aturem la incineradora a Juneda organitza aquest dissabte al vespre una xerrada informativa a la Casa de la Cultura de les Borges Blanques, coincidint amb la celebració de la 54a Fira de l'Oli i les Garrigues, per exposar els possibles efectes nocius que la crema de residus prevista en el projecte de la nova Tracjusa podria comportar a la salut de les persones de poblacions de l'entorn per l'emissió de dioxines i furans, així com l'afectació que aquestes partícules considerades cancerígenes per l'OMS podrien suposar per a la producció oleícola de la zona. Per això, la plataforma ha convocat a l'acte representants de cooperatives i del sector de l'oli.