JARC demana mecanismes de regulació de mercat per a l'oli d'oliva

El sindicat considera que "el sector té capacitat d'abastir el mercat a uns preus adequats per a tots els agents de la cadena de comercialització"

Imatge d'arxiu de la producció d'oli d'oliva
Imatge d'arxiu de la producció d'oli d'oliva | ACN
Redacció
18 de gener del 2017
Actualitzat a la 1:43h
JARC-COAG reclama a l'administració la posada en marxa de mecanismes de regulació de mercat per a l'oli d'oliva "que evitin la volatilitat dels preus característica dels productes agraris, que acaba posant en perill la viabilitat dels productors". En la recta final de la campanya de recol·lecció de l'oliva, JARC-COAG remarca que al conjunt de l'Estat, i sobretot a Catalunya, s'està observant una "equilibrada relació qualitat/preu per als productors". En aquest sentit, des de l'organització agrària subratllen que l'evolució de les últimes campanyes ha evidenciat "que el sector té capacitat d'abastir el mercat a uns preus adequats per a tots els agents de la cadena de comercialització".

A Catalunya, la producció d'oli d'oliva se situarà aquesta campanya entorn a les 34.800 tones, un 28,4% més que l'any anterior, segons el sindicat. Destaca l'increment d'un 40% a les comarques de Tarragona i el descens del 18% en l'olivera de secà de les comarques de Lleida.
JARC-COAG acusa la indústria de seguir una estratègia en els darrers anys de voler fer veure que el sector espanyol és excedentari en oli d'oliva "per mantenir els preus baixos". Des del sindicat rebutgen aquesta consideració i asseguren que "la realitat evidencia que després de diversos anys de collites mitjanes, ens trobem amb la maduresa suficient per permetre uns preus estables que beneficiïn a productors, industrials i consumidors". Segons JARC-COAG, el problema del sector "no són els excedents" ja que "les exportacions creixen, com ho fa el reconeixement i valoració exterior de l'oli d'oliva com un producte amb unes característiques saludables de primer ordre". L'organització agrària considera que "el problema estructural del sector no són els excedents, perquè no sobra oli, sinó la volatilitat dels preus".

En l'actualitat, els preus per als olis verges se situen al voltant dels 3,50-3,60 euros/kg i dels 3,70-3,80 euros/kg per als verge extra. En aquesta conjuntura, JARC-COAG considera "vital" establir "mecanismes de regulació de mercat, recollits a la Política Agrària Comunitària (PAC), per dotar al sector de l'estabilitat necessària".

Per això, des del sindicat veuen que "el moment actual, amb oferta, demanda i preus que es presumeixen estables, és l'idoni per buscar solucions i engegar les mesures que el sector necessita". En aquest sentit, JARC-COAG considera que "és moment que es compleixi la promesa recollida en l'última reforma de la PAC", segons la qual "es revisarien i actualitzarien els llindars per activar de forma automàtica l'emmagatzematge privat de producte", tal com apareix recollit en el reglament de l'OCM única, "sense que, transcorreguts tres anys, s'hagi fet gens".

Recta final d'una collita "més curta del previst però de qualitat excepcional"

La recol·lecció de l'oliva al conjunt de l'Estat encara la recta final i les dades parcials confirmen que no es compliran les previsions inicials, que xifraven la producció estatal d'oli d'oliva en 1,38 milions de tones. Segons JARC-COAG, aquesta xifra es reduirà, per una banda, "perquè s'està collint menys oliva (-15%)", i d'altra "perquè el rendiment és inferior per les altes temperatures i la sequera que ha patit el cultiu". Des del sindicat asseguren que "les posteriors pluges han servit per salvar els arbres i tenir millors perspectives per a la campanya de l'any que ve, però han arribat tard per a l'actual". No obstant això, JARC-COAG destaca la qualitat "excepcional" de l'oli d'oliva d'aquesta campanya.

A Catalunya, la producció d'oli d’oliva se situarà al voltant de les 34.800 tones, un 28,4% més que l'any anterior, segons l'organització agrària. Destaca l'increment d'un 40% a les comarques de Tarragona (26.000 tones) i un descens del 18% en l'olivera de secà de les comarques de Lleida (7.000 tones).