Entre el «bonisme» i la deixadesa, una línia molt fina

"Diàriament veiem exemples paradigmàtics que demostren que estem en la línia de deixadesa a la ciutat: els “botellons” en llocs repetitius i el creixement de zones amb excrements de gos instal·lades en el temps. Així com l’abocament de residus i mobles a l’Horta"

Josep Maria Baiget
12 de gener del 2017
Actualitzat a les 12:06h
Imatge de dos contenidors a l'Horta
Imatge de dos contenidors a l'Horta | ACN
En els temps que corren, on el governant de torn es mou a cop d’enquesta i del què diran, la manca d’implicació del govern municipal en el compliment de les ordenances de civisme ens ha dut a uns nivells de deixadesa vergonyants vers la qualitat de la via pública.

Tot governant que vulgui posar en valor la seva tasca sap que l’eina menys popular, a curt termini, és la de vetllar pel compliment de les ordenances, la qual cosa el duu de vegades a confondre el “bonisme” o ser excessivament tolerant amb la deixadesa. Si tensiona a la ciutadania en aquest aspecte a través de l’eina clau, que seria la Guàrdia Urbana, a la llarga això li pot passar factura en negatiu. Això ho hem viscut a Lleida en temps immemorials. Un exemple clar és el de no fer ús de la grua durant les campanyes electorals per no perdre vots. Però aquesta manera de fer política tan pueril s’anomena deixadesa.

Crec fermament que el ciutadà compromès en la convivència, el mobiliari urbà i les arques municipals de la ciutat valora positivament el fet de vetllar pel compliment de les ordenances com a eina de bon govern de la ciutat i la seva qualitat de vida.

Diàriament veiem exemples paradigmàtics que demostren que estem en la línia de deixadesa a la ciutat: els “botellons” en llocs repetitius i el creixement de zones amb excrements de gos instal·lades en el temps. Així com l’abocament de residus i mobles al voltant dels punts de recollida de l’Horta.

Aquest últim indici d’incivisme ha comportat diverses queixes del grup d’ERC-Avancem i la proposta de la instal·lació de càmeres de foto trampeig, les quals permetrien poder identificar i denunciar a les persones infractores. Aquesta proposta ja fa més de mig any que va ser presentada i acceptada per l’equip de govern de la Paeria, però a data d’avui encara no s’ha implementat. Això és un altre exemple fefaent de deixadesa, però el més greu és que la recollida del terra de tots aquests residus mal deixats als voltants dels contenidors i altres llocs de l’Horta comporten una despesa afegida anual de 99.976’56 euros.

Quan la ciutat (és a dir, tots) ha (és a dir, hem) de pagar quasi 100.000 euros anuals per recollir residus del terra, per la negligència d’uns quants, no podem parlar ni de “bonisme”, ni de deixadesa, estem en el concepte de malversació del diner públic en el sentit literal; tenim unes eines i no les optimitzem per donar compliment a les ordenances de la Paeria.