Lleida promociona la figura d'Enric Granados amb la producció de «Goyescas» i una exposició

Concerts de cambra, familiars, una gimcana escolar, una ruta turística o un acte commemoratiu del naixement de l'autor, són altres de les activitats programades per enguany

Imatge de la presentació de l'any Granados
Imatge de la presentació de l'any Granados | ACN
Redacció
11 de gener del 2017
Actualitzat a les 19:33h
Lleida continua difonent l'obra i la figura del músic i compositor lleidatà Enric Granados aquest 2017 en el marc de l'Any Granados amb un programa d'actes del qual destaquen la producció de l'òpera 'Goyescas', la més coneguda del repertori del músic i compositor lleidatà, que es representarà a la Llotja, i l'exposició 'Granados, de París a Goya', que es podrà visitar del 19 de gener al 30 d'abril al Museu de Lleida i que recollirà la vida i obra del músic, des dels anys de l'estudi a la capital francesa fins a les últimes composicions inspirades en Goya.

A més, la programació d'aquest 2017 de l'Any Granados a Lleida inclou també concerts de cambra, familiars, una gimcana escolar, una ruta turística o un acte commemoratiu del naixement d'Enric Granados, entre altres propostes. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha aprofitat la presentació del programa d'actes d'enguany per destacar l'activitat i el llegat que s'ha generat entorn a l'Any Granados, que alhora "contribueixen a posicionar el panorama musical de Lleida".
 
Àngel Ros ha remarcat que la difusió l'obra de Granados arreu "contribueix a posicionar el panorama musical de Lleida" i ha recordat algunes de les actuacions que s'han fet durant el 2016, com ara l'acte commemoratiu al Palau de la Generalitat, el concert a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid, els concerts al Palau de la Música Catalana, a l'Auditori de Barcelona o al Liceu. Tot i això, l'Auditori Enric Granados de la capital del Segrià és l'equipament municipal que més obra ha programat del compositor. En aquest sentit Ros ha destacat la implicació de l'auditori lleidatà, així com del conjunt de professionals i entitats, no només de la ciutat, que han participat en l'Any Granados, "enriquint aquesta commemoració des de diversos àmbits".

Després de l'èxit de l'òpera 'Follet', l'alcalde de Lleida ha incidit en la producció de 'Goyescas', l'obra més coneguda del repertori del compositor lleidatà, per seguir celebrant els 100 anys de la seva mort –que es van commemorar al 2016- i els 150 del seu naixement -que es compliran aquest 2017-. La producció, que s'estrenarà a la Llotja de Lleida el 7 de maig, comptarà amb quatre solistes: la lleidatana Carme Solís (soprano), Àngel Òdena (baríton) -resident a Lleida-, Marta Infante (mezzosoprano) i Albert Montserrat (tenor). La direcció va a càrrec de Julia Sessé i la interpretació, del Cor Bruckner i de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell, mentre Llorenç Corbella està a la direcció d'escena. Igualment, destaca l'exposició 'Granados, de Paris a Goya', que recull la vida i obra del músic i que es farà del 19 de gener al 30 d'abril al Museu de Lleida, amb Joaquim Rabaseda com a comissari.

L'alcalde de Lleida ha presentat el conjunt d'actes que s'han organitzat en el marc de l'Any Granados per aquest 2017 amb la tinent d'alcalde i regidora de l'àrea cultural, Montse Parra; el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; la directora de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Montse Macià; el coordinador Any Granados, Pep Gorgori, i la directora de l'auditori lleidatà, Puri Terrado.

Montse Parra ha apuntat el treball que s'està fent des de les institucions, les entitats i el conjunt de la ciutat per tirar endavant aquest projecte "comú" i ha ressaltat que l'objectiu és la difusió musical, la recerca i la generació de publicacions, i la parcel·la educativa. El delegat del Govern ha afirmat que Granados és una "figura nacional i universal que s'obre al món, en un projecte de ciutat i territori". La directora l'IEI ha assenyalat que l'Any Granados és una oportunitat per posar en valor aquest artista universal i per enriquir un llegat que perduri. També ha citat W.A. Clark, segons el qual no es pot entendre la música del país sense Granados.

Per la seva banda, la directora de l'Auditori Municipal Enric Granados de Lleida ha explicat que la intenció és fer descobrir als músics i al públic el repertori musical de Granados, més enllà de les obres més emblemàtiques. Finalment, el coordinador de l'Any Granados ha incidit en el llegat que es deixa amb la commemoració, com ara publicacions, produccions musicals o enregistraments, i com tot plegat ajuda a aprofundir en el coneixement de l'artista lleidatà.

Altres propostes de l'Any Granados 2017

L'Auditori Municipal Enric Granados acollirà dotze concerts del programa, amb dues actuacions de José Menor -pianista resident de l'auditori-, i el concert de la soprano Marta Infante. L'oferta pedagògica passarà, entre altres, per 'El Petit Piano', producció pròpia que es va estrenar en el marc de la Fira de Titelles 2016, i la cantata 'Follet a la cova del Diable', que implica més de 600 alumnes del conservatori i de diferents escoles de la ciutat, sent una adaptació per a públic familiar del 'Follet' (reestrenada a l'Auditori de Lleida el febrer del 2016). El 27 de juliol es farà un acte commemoratiu del naixement d'Enric Granados i cal destacar també la creació d'un premi Especial a la millor interpretació del repertori Granados dins de la primera edició del concurs Ricard Viñes Piano Kids and youth.

Cal destacar també la Gimcana Granados, adreçada a l'alumnat de secundària per difondre els llocs principals de Lleida relacionats amb l'autor i altres músics contemporanis; o la Ruta Granados, promoguda per Turisme de Lleida, que farà un repàs de la vida i presència d'Enric Granados a Lleida, passant per la casa on va néixer, per l'església on el van batejar o per espais on va actuar, entre altres.

A més, es compta amb els enregistraments de 'Goyescas. José Menor, piano', segell IBS Classical (obres del concert inaugural) i 'Granados. Alfons Enjuanes Trio', del segell l'Intèrpret Records. Altrament, també s'ha programat la conferència sobre 'El llegat pianístic d'Enric Granados a càrrec de Teresina Jordà' i també cal citar la publicació 'Àlbum Granados', a cura de Màrius Bernadó.