Com es gestiona el dol en un equip de futbol?

La mort de Yeray Darias ha rebentat emocionalment el vestidor del Club de Futbol Balaguer, que ja ha fet teràpia amb una psicòloga | L'expert Andrés Cuartero assegura que el professional ha de fer la tasca d'empoderar els membres del grup a expressar-se, alhora que considera que és fàcil que el col·lectiu s'uneixi més a partir d'ara

Imatge de part de la plantilla del Balaguer
Imatge de part de la plantilla del Balaguer | C.F.Balaguer
05 de gener del 2017
Actualitzat a les 0:49h
La mort del jugador Yeray Darias ha suposat el cop més dur que ha viscut la plantilla actual del Club de Futbol Balaguer. El jove de 24 anys era un dels líders de l'equip, i la seva pèrdua comporta un procés de dol que el grup ha d'anar superant en les properes setmanes. La plantilla ja ha tingut una sessió amb una psicòloga, si bé han de ser els mateixos jugadors i tècnics els que prenguin les regnes emocionals del vestidor per capgirar el complicat moment pel qual atravessa l'entitat.

El psicòleg clínic expert en crisis del dol, Andrés Cuartero, explica a NacióLleida que el psicòleg ha de servir per acompanyar emocionalment els membres del grup, escoltar-los i ajudar a empoderar-los amb l'objectiu que expressin el que senten. "Els propis jugadors han de ser els que comencin a gestionar la situació, a recordar el company, a proposar idees per recordar-lo... però això no significa que tots hagin de parlar o expressar-se de la mateixa manera", apunta Cuartero, que destaca que el procés de dol es supera més ràpid en un col·lectiu gran com una plantilla que no pas en un cercle familiar més reduït.

​En aquesta tessitura, el psicòleg apunta que l'activitat física i el fet d'estar en plena competició ajuda a començar a recuperar la normalitat perduda, "perquè la lliga no es pot aturar i el club no es pot quedar parat".

El psicòleg, que és professor a la Universitat de Barcelona, considera que un tràngol com el de la mort d'un jugador pot acabar unint més el grup, que reforça els seus vincles i consolida els reptes com, en el cas del Balaguer, aconseguir l'ascens a Tercera Divisió. "Podria arribar a passar que l'equip s'ensorrés, però el més probable és que els llaços entre els jugadors es facin més forts i que la motivació per aconseguir els objectius sigui més gran atès que hi pot haver una voluntat extra de dedicar-li l'èxit al company desaparegut".